Ny konto

Per Terje ble skadet i MC-ulykke

Per Terje Steen ble påkjørt og livstruende skadet i en alvorlig MC-ulykke på Autobahn. Men 53-åringen var aldri i tvil om at han skulle kjøre motorsykkel igjen.

ALVORLIG ULYKKE: Per Terje Steen fra Asker ble alvorlig skadet i en motorsykkelulykke på Autobahn i Tyskland. Foto: Privat.

Publisert av
Avatar
Henrik Ottersen
16.04.2015
Kategori
Trafikkskader
Emner
Erstatning Trafikkskade

Erstatningstesten

Du kan ha krav på erstatning!

Ta testen her

Det er 22. september 2013. Per Terje Steen (53) er på vei til Oktoberfestivalen i München sammen med 16 andre motorsykkelentusiaster fra Asker MC-Club. 

Det er flotte kjøreforhold på A9 syd for Berlin. Så får plutselig en av motorsyklistene foran Steen problemer. Bagasjen tvinner seg inn i bakhjulet som blokkeres på sykkelen. Føreren greier å balansere sykkelen frem til bakhjulet punkterer, og deiser i bakken. En kjedekollisjon blir utløst. 

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.

Per Terje Steen klarer såvidt å unngå å krasje inn motorsykkelkolonnen, og får stoppet mellom to biler. I cirka 15 sekunder går det bra.  

Så smeller det! En annen motorsyklist krasjer inn i Steen bakfra med full tyngde. 

– Jeg ble kastet over en bil som sto fem meter foran meg, og landet 20 meter lenger ned i veien. I kollisjonsøyeblikket knuser jeg høyre fot mellom motorsyklenes motorer og veltebøyler, og river blant annet av tre pulsårer i min høyre fot. Det var dramatisk, sier Per Terje Steen til dinerstatning.no. 

AVREISE: Her er Per Terje Steen og vennene hans i Asker MC-Club klar for avreise fra hotellet i Berlin 22 september 2013. En time senere skjer den dramatiske ulykken. Foto: Privat.

Reddet av tilfeldig bilist

I bilen ved siden av der han landet befant det seg tilfeldigvis en kvinnelig ambulanselege. Legen klarte å stoppe blødningene takket være førstehjelpsutstyr som hun hadde liggende i bilen. 

– Hun reddet både livet og beinet mitt, sier Steen.

Les også: Politimannen Ole brakk ryggen på motorsykkel

I sammenstøtet kom mesteparten av trykket i Steens bein og rygg. Steen er sikker på at han i beste fall hadde sittet i rullestol i dag hvis det ikke hadde vært for ryggskinne. 

Sammen med tre andre motorsyklister blir Steen fraktet videre til sykehus i Potsdam.

– Andre dagen på legevisitten ble jeg forespurt om jeg røkte, noe jeg avkreftet. Da fortalte de at jeg var heldig, og hadde kun 50 prosent sjanse for å miste høyre fot, sier den erfarne motorsyklisten.

UT PÅ TUR – ALDRI SUR: Fire dager etter ulykken fikk Per Terje sin første tur ut til trappen ved sykehuset i Potsdam. Foto: Privat.

Operert 13 ganger

Etter 11 dager på sykehus i Potsdam blir Steen overført til Bærum sykehus i Norge. Legene klarte til slutt å redde beinet hans. Totalt gjennomgikk Per Terje 13 operasjoner og tilbrakte ni uker på sykehus før han fikk lov til å vende hjem til Gullhella i Asker. 

Steen hadde både reiseforsikring og medlemskap i Norsk Luftambulanse da ulykken skjedde. Han ble derfor godt ivaretatt.

– Gode forsikringer er utrolig viktig. En av de andre motorsyklistene i følget måtte selv forskuttere 50.000 kroner av egne midler for å bli fraktet i ambulanse fra Berlin til Asker, forteller han. 

Les også: Tips til deg som er skadet i en bilulykke i utlandet

Siden 53-åringen kom hjem til Norge, har han jobbet aktivt for å komme tilbake til et så normalt liv som mulig.

– Jeg kom hjem i rullestol, begynte med krykker, fysioterapi og opptrening umiddelbart.  Etter fire måneder ble rullestol returnert til hjelpemiddelsentralen og krykkene ble kastet for godt i august i fjor. Det er irriterende at beinet mitt ikke er 100 prosent, men tross alt kunne det gått mye verre, sier viljesterke Per Terje. 

ENDELIG: Per Terje var fornøyd da han endelig ble overført til ortopedisk avdeling på Ullevål sykehus. Foto: Privat.

Kontaktet advokat

Da Steen kom hjem til Norge, valgte han å ta kontakt med Personskadeforbundet LTN. Organisasjonen henviste ham videre til Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen. Selskapet er blant landets ledende, og mest erfarne advokatfirmaer på personskade og erstatningsrett.

53-åringen har nå en pågående erstatningssak mot sitt forsikringsselskap for å få erstatningen han har krav på. 

– Jeg ønsker ikke å si noe om erstatningssaken ennå fordi den fortsatt er til behandling, forteller han. 

Les også: Slik gjør du når ulykken rammer

Men Steen var selv aldri i tvil om å kontakte advokat.

– Mange som blir påført personskader tror ikke at de har krav på økonomisk kompensasjon etter en trafikkulykke, men de tar ofte feil. Derfor anbefaler jeg alle til å kontakte Personskadeforbundet LTN som vil være behjelpelige med å skaffe en erfaren personskadeadvokat hvis uhellet er ute, sier motorsyklisten. 

53-åringens advokat Tone Ringstad har lang erfaring med personskadeerstatning og forsikringsrett. Hun er imponert over hvordan Steen har håndtert tiden etter ulykken.

– Per Terje Steen har en sterk vilje og et usedvanlig stort pågangsmot til tross for de alvorlige skadene han ble påført i ulykken på Autobahn 22. september 2013. Mange hadde kanskje gitt opp, men det har aldri vært et tema for Per Terje, og det står det respekt av, sier advokat Tone Ringstad til dinerstatning.no.

KREVER ERSTATNING: Per Terje Steens advokat Tone Ringstad i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen.

Les også: Spydeberg-kvinnen Anette fikk whiplash

Skadelidte har mange rettigheter i utlandet 

Hun forteller at nordmenn har en rekke rettigheter hvis de blir påført skader i trafikken i Norge eller Europa. Ringstad ønsker ikke å kommentere den pågående erstatningssaken, og understreker derfor at hun uttaler seg på generelt grunnlag. 

– Dersom skaden skjer mens du kjører eller er passasjer i en norskregistrert bil innenfor EU eller EØS-området, så kan du alltid kreve at din erstatningssak behandles av bilens norske forsikringsselskap, og at din erstatning skal beregnes etter norske regler, forteller advokaten. 

Skadelidte har også mange rettigheter dersom skaden skjer i et EU eller EØS-land: 

  • Du kan ofte kreve erstatning direkte fra den den ansvarlige motparts forsikringsselskap 
  • Den ansvarliges forsikringsselskap skal oppnevne en representant i Norge, som du skal kunne forholde deg til på norsk
  • Det utenlandske forsikringsselskapet plikter å gi deg et begrunnet erstatningstilbud innen visse frister
  • Du kan bringe saken inn for en norsk domstol

Er tilbake på motorsykkelen

Motorsyklisten mener at hans ulykke viser hvor viktig det er med ordentlig sikkerhetsutstyr som hjelm, ryggskinne, hansker , støvler samt kjørejakke- og bukser med støtabsorberende soner. Det forhindret trolig et betydelig verre utfall.

– Mange av de som var med i mitt følge kjørte uten ryggskinne. Etter at de så hva som skjedde med meg, er det ingen som kjører uten ryggskinne på veien lenger, forteller 53-åringen. 

NYTT GLIS: Askermannen var fast bestemt på at han skulle tilbake på motorsykkelen igjen. Her er han ved overlevering på hjemmeadresse, våren i fjor med sin splitter nye BMW K1600 GT. Foto: Privat.

Per Terje Steen er nå tilbake i jobben som taxisjåfør. Og han var aldri i tvil om han skulle sette seg på motorsykkelen igjen. 

– Jeg ringte forhandleren og nærmest bestilte meg ny motorsykkel allerede to dager etter ulykken, så det var aldri noe tema å slutte, sier han. 

Les også: Fem tips til deg som skades i en trafikkulykke

I fjor kjørte Steen 26.500 kilometer på sin nye BMW K1600 GT. Og han nyter hvert eneste sekund!

– Det var utrolig deilig å sette seg på motorsykkelen igjen. Jeg har kjørt motorsykkel i 30 år, og skal i hvert fall kjøre i 30 år til hvis helsen holder da, smiler Per Terje Steen. 

Les mer om trafikkskader her.