Det var 9. september i 2008 at politimannen Ole Trillhus (38) fikk melding om ransalarm på Bragernes torg i Drammen. Han jobbet på trafikkseksjonen, og betjente der en av politistasjonens to motorsykler.
Trillhus var på patrulje i nærheten, og satte umiddelbart kursen mot Bragernes torg. Dessverre kom han ikke langt før ulykken skjedde.
– Jeg husker ingenting fra ulykkesdagen. Men det skjer noe i trafikkbildet som jeg ikke kan forklare, og som får alvorlige konsekvenser, sier Ole Trillhus til dinerstatning.no.
- Les mer: Her er alt du trenger å vite om erstatning for personskade
- Les mer: Her er alt du trenger å vite om erstatning for yrkesskade
- Les mer: Her er alt du trenger å vite om erstatning etter trafikkulykke
Krasjet med bil
På veien skille Ole og motorsykkelen lag. Ved fylkeshuset i Drammen sklir han over i motsatt kjørefelt, og krasjer med hode og overkropp i hjulet på en bil.
Midt i den tragiske ulykken er Ole heldig. Bak bilen han krasjer i sitter det helse- og ambulansepersonell i Helseekspressen, en spesialbygd buss som frakter pasienter til og fra sykehus.
– De hopper umiddelbart ut av bussen og redder livet mitt. Rett og slett. Da de kom frem til meg var jeg helt blå på leppene. Remmen på hjelmen var i ferd med å kvele meg. Hadde det ikke vært for dem ville jeg ikke vært her i dag, forteller Ole.
Brakk ryggen – ble lagt i koma
Han blir fraktet hardt skadd til Drammen sykehus, og deretter videre med luftambulanse til Ullevål universitetssykehus. Der får han konstatert brudd i ryggvirvel TH4. Ole blir operert, og ligger i koma i nesten tre uker.
Når han våkner opp, er han lam fra brystet og ned. Selv var Ole så omtåket av smertestillende at han ikke husker helt hvordan han tok den vanskelige beskjeden.
– Men jeg husker at jeg forsonet meg med det som hadde skjedd, og at jeg tidlig bestemte meg for å gjøre det beste ut av det. Jeg skulle ikke la dette knekke meg, sier viljesterke Ole.
Trener seg tilbake til livet
Ole blir fraktet videre til Sunnaas sykehus på Nesodden.
– Her startet opptreningen for et liv som ryggmargsskadet og et liv i rullestol. Det var tøff trening hver eneste dag, forteller han.
Da familiefaren ankom sykehuset klarte han ingenting selv. Han måtte ha hjelp til alt, til og med å snu seg i sengen eller sitte oppreist.
– Men da jeg forlot sykehuset seks måneder senere, kunne jeg både kle på meg selv, dusje og gå på toalettet uten hjelp. Jeg klarte også å mestre rullestolen selv. Det var en veldig god følelse, smiler han.
Se video av Ole som trener seg opp etter ulykken. Videoen er tatt opp på klinikken Next Move i Bærum i 2009.
Fikk advokathjelp
Det var på Sunnaas sykehus at Ole Trillhus møtte sin advokat Terje Scavenius i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen for første gang. Ole fikk tilgang til advokaten gjennom medlemskapet i Politiets Fellesforbund.
– Terje er ekspert på erstatningsrett, men stiller opp på så mange andre områder også, forteller Ole.
Politimannen forteller hvordan advokat Terje Scavenius har hjulpet ham med alt fra skjemaveldet i NAV, hjelpemiddelsentral og forsikringsselskap. Han sørget også for at Ole fikk en egen koordinator i kommunen og relevante hjelpemidler i hjemmet.
Scavenius hjalp også Ole med å få erstatningen han hadde krav på. Etter ulykken blogget Ole om sin nye hverdag. Her skrev han også et innlegg om forholdet til advokaten sin.
Tilbake på jobb
Han kunne også vende tilbake i jobb et drøyt år etter ulykken. I august 2009 rullet han inn på Operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt, tilbake i ny stilling i politiet. Ole forteller at arbeidsgiver tilpasset arbeidsmengden etter hva helsen hans klarte for å få ham tilbake i jobb.
– Det har vært utrolig godt å komme tilbake igjen til kollegene mine her i Drammen. Det å være tilbake på jobb i politiet har vært en kjempemedisin, forteller Trillhus – som forteller at arbeidsgiver har vært flink til å legge forholdene til rette på arbeidsplassen.
Den nye operasjonssentralen er også universelt utformet, slik at det er lett å komme seg rundt i bygget med rullestol.
Takker kona for fantastisk støtte
Ole innrømmer at han får en klump i halsen når han tenker på kona Marilinn, og alt hun har gjort for å hjelpe ham tilbake i hverdagen.
– Hun har vært en fantastisk støtte for meg. Marilinn har stått på veldig, og ofret utrolig mye etter ulykken. Vi har tre små barn på syv, ni og 11 år. Den minste var bare ett år gammel da jeg ble alvorlig skadet. Det har vært tøffe tak, og jeg hadde aldri klart dette uten henne, sier han.
Ole Trillhus lever i dag et godt og aktivt liv hjemme i Krokstadelva utenfor Drammen. På fritiden er han lagleder for sønnens fotballag, han er aktiv kommunepolitiker og formann i et skolemusikkorps. På fritiden trener han også håndsykling.
Nylig flyttet familien også inn i ny bolig. Erstatningen Ole fikk etter ulykken gir ham økonomisk fleksibilitet.
– Jeg lever et godt liv i dag. Det kan jeg takke barna, kona mi, arbeidsgiveren og advokaten for, smiler Ole Trillhus.