Fotball er verdens mest populære sport med over 265 millioner aktive spillere over hele verden. I 2015 registrerte Norges Fotballforbund nesten 30.000 aktive fotballag her i landet.
Skader innen fotballen er et populært og viktig tema blant forskere over hele verden. De siste årene er det blitt forsket stadig mer på hvordan det å nikke en fotball påvirker hjernen – både på kort og lang sikt.
Døde som følge av nikking
Den tidligere England- og West Bromwich-spilleren Jeff Astle døde i 2002, bare 59 år gammel, som følge av tidlig demens. Obduksjonen viste skader forenlig med gjentatt nikking av fotballen, og dødsfallet ble klassifisert som yrkesrelatert.
En ny undersøkelse av hjernen til Astle påviste sykdommen kronisk traumatisk encefalopati (CTE). Det er en hjernesykdom som stort sett forekommer blant boksere, men har også blitt påvist blant utøvere innen amerikansk fotball og rugby.
Oppdaget svekkelse av hjernen
Ny forskning fra anerkjente University of Stirling i Skottland viser at å nikke en fotball gjentatte ganger fører til umiddelbare og betydelige forandringer i hjernen. Det er en kjent sak at man i fotball er utsatt for hjernerystelser som medfører skader på hjernen, men dette er første gang det påvises umiddelbare og betydelige forandringer i hjernen som følge av gjentatt nikking av ballen.
University of Stirling testet 19 fotballspillere ved å la dem nikke ballen 20 ganger. Ballene ble «skutt ut» av en maskin spesialdesignet for å simulere hastigheten og kraften tilsvarende et vanlig hjørnespark. Forskerne testet spillernes hjernefunksjon og hukommelse både før og umiddelbart etterpå, samt 24 timer, 48 timer og to uker i etterkant.
Det ble oppdaget en svekkelse av hjernen etter bare én økt med nikking av ballene. Prestasjonene på hukommelsestesten ble redusert med mellom 41 og 67 prosent. Resultatene var tilbake til utgangspunktet etter 24 timer.
– I lys av den økende bekymringen for hvordan utøvelse av kontaktsporter påvirker hjernens helse, ønsket vi å finne ut hvordan hjernen umiddelbart reagerer på nikking av en fotball. Ved å utføre en øvelse de fleste fotballspillere er godt kjent med, fant vi en svekkelse av hjernen umiddelbart etterpå, samt at prestasjonene på hukommelsestesten ble betydelig redusert, sier nevrolog og forsker Dr. Magdalena Ietswaart til The Guardian.
Hun fortsetter:
– Selv om endringene i hjernen var midlertidige, mener vi at de er betydelige for hjernens helse, spesielt om de gjentar seg over tid – som det gjerne gjør i fotball. Det er mange mennesker over hele verden som spiller fotball. Derfor er det viktig at de er klar over hva som skjer i hjernen og hvordan dette påvirker hjernen på sikt.
Dr. Angus Hunter fra Faculty of Health Sciences and Sport ved University of Stirling legger til:
– Det er første gang både idrettsfolk og allmenheten får klare bevis for risikoen det innebærer å nikke en fotball gjentatte ganger. Vi håper at disse resultatene skal bidra til nye måter å oppdage, overvåke og forhindre hjerneskader i idretten.
– Kan få betydning
Dinerstanting.no har i flere artikler omtalt temaet hodeskader i fotballen. Både Vålerenga-profil André Muri og Fredrikstad-spiller Tor Trondsen måtte avslutte fotballkarrieren etter hodeskader. Begge fikk yrkesskadeerstatning som følge av at de ikke lenger kunne spille fotball profesjonelt.
– De nye forskningsresultatene fra University of Sterling kan på sikt gjøre det lettere for skadelidte å sannsynliggjøre årsakssammenheng mellom påvirkning på hjernen over tid og konsekvensene av dette, både medisinsk og funksjonelt. Dette vil igjen gjøre det lettere å vinne frem med krav om erstatning for det økonomiske tapet slike skader kan påføre skadelidte, sier advokat Tor Ingebrigtsen i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen til dinerstatning.no.
Tor Ingebrigtsen har i mange år jobbet med personskadeerstatningssaker der temaet har vært mindre og diffuse hjerneskader som ofte gir betydelig funksjonstap for den skadelidte, og derfor også stort økonomisk tap.
Han mener at forskningsresultatene vil kunne få betydning for muligheten til å få godkjent sine hodeskader som yrkesskade, både for profesjonelle fotballspillere og andre profesjonelle idrettsutøvere innen kontaktsporter.
– For alle andre idrettsutøvere som ikke er profesjonelle, kan det få betydning for blant annet muligheten til å få erstatning under for eksempel lisensforsikringen til de enkelte særforbundene – slik som Fotballforsikringen, sier han.
Les også: Fotballforsikringen gir lite igjen ved alvorlige skader
Ingebrigtsen mener også at påvisning av hodeskader som følge av gjentatte støt mot hodet over lengre tid også vil kunne gjør det lettere å sannsynliggjøre en økt sårbarhet for skader dersom disse personene utsettes for andre ulykker – for eksempel i trafikken.
– Det vil altså kunne bli lettere å sannsynliggjøre hvorfor noen traumer gir større skadekonsekvenser enn man i utgangspunktet ville trodd. Også dette vil kunne øke muligheten for å få den erstatningen man har krav på, sier han.
Les også: Skjulte hodeskader kan gi økt erstatning.
Advokat Ingebrigtsen håper nå at denne nye forskningen også vil inspirere det medisinske miljøet i Norge.