MMA står for Mixed Martial Arts, og er en fullkontakts kampsport med elementer fra blant annet boksing, bryting, kickboksing og brasiliansk jiu-jitsu. Det Norske MMA-Forbundet (NMMAF) har i dag 6000 medlemmer fordelt på hele 60 klubber i Norge. Medlemsantallet er sterkt økende, og interessen for sporten har eksplodert de siste årene.
Det Norske MMA-Forbundet er ikke tilsluttet Norges Idrettsforbund. De har derfor ikke mulighet til å forsikre sine medlemmer gjennom en kollektiv forsikringsordning, slik som medlemmene i for eksempel Norges Bokseforbund.
Det Norske MMA-Forbundet har derfor vært i kontakt med flere forsikringsselskaper med forespørsel om å inngå en egen forsikringsavtale for sine medlemmer, men uten å lykkes. Dermed står MMA-utøvere og mosjonister i praksis uten forsikring.
– Det er en stor skam, tordner kommunikasjonsansvarlig Thomas Rye Eriksen i Det Norske MMA-Forbundet til dinerstatning.no.
Kan heller ikke forsikre seg privat
Rye Eriksen forteller at det norske MMA-miljøet hittill har vært forskånet for alvorlige skader, og at ingen utøvere i Norge derfor har hatt behov for forsikring. Ennå.
– På samme måte som man ikke tegner brannforsikring fordi man forventer at det skal brenne, ønsker heller ikke vi forsikring fordi vi tror det er en farlig sport å drive med. Men ved å ta sikkerheten til utøverne på alvor, kan vi også gi utøverne en trygghet om at de er forsikret dersom uhellet først er ute, sier Rye Eriksen.
Mosjonister og utøvere i MMA har heller ikke mulighet til å forsikre seg privat. For forsikringene dekker normalt ikke skader som oppstår i forbindelse med kampsport.
– Det betyr at vi ikke har mulighet til å forsikre oss når vi praktiserer idretten vår, selv om vi ønsker det selv. Det er synd for tusenvis av familiefedre- og mødre, deres barn og venner som alle har glede av MMA-sporten, men som er fratatt muligheten til å forsikre seg på lik linje med utøvere og mosjonister i andre idretter, sier Rye Eriksen.
Kan føre til økonomisk ruin
Tor Ingebrigtsen er advokat i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen, og ekspert på personskadeerstatningsrett. Advokaten forteller at konsekvensene for den enkelte kan bli store dersom det skjer en alvorlig ulykke på trening eller i konkurranse.
– Forsikring er en mulighet til å få dekket ditt økonomiske tap dersom du blir skadet.
Når du ikke får forsikre deg er konsekvensen at du må klare deg med egne midler og stønader fra NAV. Trening av MMA foregår derfor på egen risiko, og kan føre til økonomisk ruin dersom skaden er alvorlig, sier Tor Ingebrigtsen til dinerstatning.no.
Advokaten bekrefter også at mosjonister og utøvere av MMA normalt ikke har mulighet til å tegne forsikringer privat som dekker skader påført i forbindelse med utøvelse av sporten.
– Private ulykkesforsikringer har eksplisitte unntak for eksempelvis ekstremsport, boksing, bryting, judo, karate eller andre tilsvarende kampsporter, samt deltagelse i Super-G og utfor, ekspedisjoner eller oppdagelsesreiser. Unntakene kan imidlertid variere fra selskap til selskap, og derfor er det viktig å lese forsikringsvilkårene nøye, sier han
– Lønner seg ikke for forsikringsselskapene
Personskadeadvokaten forteller at årsaken til at forsikringsselskapene ikke tilbyr forsikringer som dekker kampsport nok er at risikoen for alvorlige skader med store erstatningsutbetalinger anses for stor i forhold til premieinntekten.
– Og når den økonomiske risikoen er for stor for forsikringsselskapet, er det nærliggende å anta at risikoen er relativt stor for deg som utøver også, sier advokaten.
Les også: Fotballforsikringen gir lite igjen ved alvorlige skader
De siste årene har det blitt større fokus på antallet hodeskader i idretten. dinerstatning.no har fortalt historien til tidligere Rosenborg-spiller Tor Trondsen, som fikk erstatning for hodeskader han ble påført som fotballspiller.
– Jeg mener det er grunnlag for å si at hodeskader generelt, særlig milde traumatiske hodeskader, er underdiagnostisert i norsk idrett. I idretter med gjentagende slag og støt mot hodet, som for eksempel boksing, rugby, ishockey og fotball der nikking og annen form for kontakttraume mot hodet er vanlig, øker risikoen for varig skade med antallet treff og slag mot hodet, sier Ingebrigtsen.
– Dette kan føre til alvorlige tilstander som kan opptre først etter mange år, og da kanskje i form av alzheimer, demens og parkinsonisme, sier han.
– Tar hodeskader på alvor
Rye Eriksen forteller at Det Norske MMA-forbundet tar hodeskader i idretten på alvor, men mener at problemet er større i andre idretter, som for eksempel boksing.
– Grunnen til det ligger i sportens natur. I en MMA-kamp mottar en utøver gjennomsnittlig 50 til 70 støt mot hodet, mens det i gjennomsnitt er et sted mellom 300 og 500 slag mot hodet i en boksekamp, sier han.
– I MMA stoppes en kamp når en utøver er rystet og ikke lenger i stand til å forsvare seg selv, mens i boksing får man telling og tid til å komme seg. Mange MMA-kamper avsluttes også raskt på såkalt submission uten at noen av utøverne mottar særIig støt mot hodet, fortsetter informasjonssjefen.
Han forteller at MMA-trening også er langt mer dynamisk enn boksing, og innebærer et større fokus på flere teknikker, treffpunkter og former for trening som bryting, grappling, clinch og fysisk trening.
– Med andre ord er antall sparringstimer der hodet er mål for støt færre i MMA enn i boksing, sier Rye Eriksen.
Han erkjenner samtidig at bransjen foreløpig har for lite kunnskap om hodeskader i MMA-idretten.
Ønsker å forsikre seg mot alvorlige skader
– Vi i NMMAF er villig til å inngå forsikringsavtaler der «senhodeskader» ikke er en del av forsikringsavtalen. Det er ikke hodeskader vi først og fremst er bekymret for. Vi er bekymret for de alvorlige ulykkene som kan skje, og skjer, i alle idretter – og som gjør utøveren ufør eller gir tap av arbeidsevne, sier han.
– MMA har eksistert i Norge siden 1995, og det er idag 6000 utøvere fordelt på 60 klubber i Norge. Det har hittil ikke vært en eneste alvorlig ulykke som har gitt tap av arbeidsevne eller uførhet. Dette til tross for at også norske utøvere går kamper i utlandet, sier Rye Eriksen.
– Forsikringsbransjen går glipp av store summer
Han kjøper ikke advokat Tor Ingebrigtsens påstand om at det normalt ikke lønner seg for forsikringsselskapene å tilby forsikringer som dekker kampsporter som MMA.
– MMA er ikke en ufarlig idrett, men sammenlignet med en rekke andre idretter som både er akseptert og lov, mener vi at MMA har en akseptabel skaderate. Idretter det først og fremst er knyttet alvorlige skader og dødsfall til, er ikke kontaktsport, men sprangridning, sykling, motorsport, alpint og ekstremsport, sier Rye Eriksen.
– Med tanke på hvor mange langt mer riskofylte idretter forsikringsselskapene allerede forsikrer, så går de glipp av betydelige summer ved å ikke forsikre MMA-utøvere, mener Thomas Rye Eriksen.