Ny konto
Yrkesskade og erstatning:

Måtte legge opp som fotballspiller etter fem hjernerystelser

Mange smeller mot hodet og gjentatte hjernerystelser i løpet av en lang karriere gjorde at Vålerenga-profilen André Muri måtte legge opp som fotballspiller. Nå har han fått erstatning.

FIKK ERSTATNING: Jeg håper at min historie kan bidra til at flere fotballspillere blir bevisst at hodeskader er en risiko i idretten vi bedriver, og at de er klar over at de kan ha krav på yrkesskadeerstatning dersom de får problemer, sier André Muri. Foto: Foto: Therese Alice Sanne/NTB scanpix.

Publisert av
Avatar
Henrik Ottersen
30.11.2015
Kategori
Yrkesskader
Emner
André Muri Vålerenga Fotball Yrkesskadeerstatning

Erstatningstesten

Du kan ha krav på erstatning!

Ta testen her

– Da jeg spilte football tenkte jeg ikke på hodeskader som en risiko eller noe som kunne skje med meg. Så feil kan man ta, sier André Muri (34) til dinerstatning.no.

Muri spilte over 350 kamper på toppnivå for Tippeliga-klubbene Stabæk, Odd og Vålerenga. 28. april 2014 spilte han sin siste fotballkamp. Muri var på vei inn i en duell da han fikk et spark i hodet under en bortekamp mot Sarpsborg 08. 

Midstopperen gikk ned for telling, og ble fraktet av banen på båre. Han kom aldri tilbake.

– Den siste smellen var dråpen som fikk begeret til å renne over, forteller André Muri.

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.

Les mer: Her er alt du trenger å vite om yrkesskadeerstatning.

SJEF I FORSVARET: Midtstopper André Muri spilte over 350 kamper på toppnivå for Tippeliga-klubbene Stabæk, Odd og Vålerenga. Foto: Digitalsport.

Fikk tre hjernerystelser på tre sesonger

Da midstopperkjempen fikk Aron Samuels fot i hodet på Sarpsborg Stadion var det hans tredje alvorlige hodeskade på like mange sesonger. 

Selv forteller Muri at han har hatt hele fem hjernerystelser i løpet av sin proffkarriere. 

  • 2002: Etter spark i øyet i kamp for Stabæk mot nordirske Lindfield.
  • 2006: Etter hodeduell i en kamp for Vålerenga mot Molde.
  • 2012: Husker ingenting før 15 minutter etter voldsom smell med Lillestrøm-spiller på Åråsen. 
  • 2013: Hjernerystelse i kamp for Vålerenga mot Sarpsborg. 
  • 2014: Hjernerystelse etter duell mot Sarpsborgs Aron Samuel. 

Fotballveteranen forteller at han merket tegn til hodeplager allerede i 2012, men at han ikke tok symptomene på alvor. Det var den siste smellen i Sarpsborg som forandret alt. Plutselig klarte ikke Muri å fungere normalt i hverdagen.

– Jeg hadde mye vondt i hodet, var ofte svimmel og opplevde kramper i bakhodet. Jeg følte meg ikke bra, forteller han åpenhjertig.

Les også: Slik søker du om yrkesskadeerstatning fra NAV

Les også: Her er særfordelene du har krav på ved yrkesskade

Les også: Slik går du frem i en erstatningsssak

Les også: Dagfinn Enerly fikk yrkesskadeerstatning

Var slapp, sliten og svimmel

For Muri var det vanskelig å kjøre bil. Han så ikke på TV. Han kunne ikke lese bøker eller aviser.

– Jeg lå mye i senga og slappet av. Innimellom varierte jeg hverdagen med korte turer i marka. Jeg var slapp, sliten, trøtt og svimmel, forteller 34-åringen.

HODESKADET: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal var ved André Muris side da han ble båret av banen i eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg 08 og Vålerenga. Kampen skulle bli Muris siste som fotballspiller. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.

Muri ble umiddelbart sykmeldt fra jobben som fotballspiller i Vålerenga. Allerede i mai 2014 fikk han signaler fra det medisinske apparatet i klubben om at fotballkarrieren trolig var over.

– Det var en tung beskjed å få. Der og da ønsket jeg ikke å ta beskjeden innover meg. Jeg jobbet derfor fortsatt for å kunne komme tilbake som fotballspiller. Bortsett fra hodet så fungerte kroppen fint, og jeg hadde lyst til å fortsette karrieren noen år til, sier han. 

– Men etter hvert som tiden gikk forsto jeg at det ville være helt vanvittig å fortsette å ta flere smeller mot hodet som fotballspiller, forteller Muri.

I mai 2015 kom nyheten om at midstopperen hadde spilt sin siste fotballkamp på grunn av hodeskader. 

Les også: Slik vurderer NAV om du har en yrkesskade

Les også: Dette må du vite om yrkesskadeforsikring

Fikk hjelp av advokat

Muri opplevde en brå og uventet slutt på sin karriere som profesjonell fotballspiller. Fotballspilleren kontaktet derfor advokat Terje Scavenius i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen.

Scavenius er ekspert på erstatningsrett og forsikringsrett, og har samarbeidet tett med idrettsutøvernes eget fagforbund, NISO, siden etableringen i 1995.

Scavenius har representert de fleste idrettsutøvere i Norge som har skadet seg alvorlig i fotball, ishockey og håndball – med Tor Trondsen og Dagfinn Enerly som de mest kjente klientene. 

Les også: Fikk erstatning etter hodeskader

Les også: Fotballforsikringen gir lite igjen ved alvorlige skader 

– Muri fikk en kontaktskade etter en plutselig og uventet ytre hendelse på fotballbanen påført av en annen person våren 2014. Dette var en hendelse som Muri ikke kunne forutse eller unngå, og som førte til at han måtte legge opp som fotballspiller. Han hadde derfor krav på yrkesskadeerstatning, sier advokat Terje Scavenius til dinerstatning.no.

Scavenius ble tidligere i høst enig med forsikringsselskapet om yrkesskadeerstatning for Muri. 

– Han har nå fått erstatning, og er fornøyd med det, sier Scavenius.

Fikk hjelp av Vålerenga

Han roser Vålerenga for måten de har behandlet Muri på. Fotballklubben har lagt til rette både praktisk og økonomisk slik at forsvarslegenden kan jobbe i klubben ut kontraktstiden. 34-åringen jobber nå i markedsavdeligen til Vålerenga frem til kontrakten hans løper ut ved nyttår. 

FIKK HJELP: André Muri fikk hjelp av advokat Terje Scavenius i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen. Scavenius er ekspert på erstatningsrett og forsikringsrett, og har samarbeidet tett med idrettsutøvernes eget fagforbund, NISO, siden etableringen i 1995. Foto: advhi.no

– Jeg trives godt med jobben i markedsavdelingen, og er takknemlig for at Vålerenga har gitt meg den muligheten, sier Muri. 

– Det er viktig for meg å få yrkesskadeerstatning. Det gir meg en trygghet til å gå videre i livet. Jeg er veldig glad for jobben advokat Terje Scavenius har gjort for meg, fortsetter André.

Ønsker å sette fokus på hodeskader 

Selv ønsker Muri å stå frem med sin historie for å sette fokus på hodeskader i idretten. 

– I dag er det heldigvis mer fokus og større kunnskap om dette temaet i fotballen. Jeg håper at min historie kan bidra til at flere fotballspillere blir bevisst at hodeskader er en risiko i idretten vi bedriver, og at de er klar over at de kan ha krav på yrkesskadeerstatning dersom de får problemer, sier 34-åringen.

For Muri har livet sakte men sikkert begynt å vende tilbake til det normale. Hodeplagene har gradvis sluppet taket, men Vålerenga-legenden får fortsatt vondt i hodet hvis han trener for hardt. 

– Dette er en kjedelig måte å avslutte karrieren på. Samtidig opplevde jeg mye glede gjennom en lang og innholdsrik periode som fotballspiller. Jeg velger derfor å fokusere på de gode minnene, sier André Muri. 

Les mer om yrkesskader her. 

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.