Ny konto
Yrkesskade og erstatning:

Arbeidsulykker kan koste bedriftene dyrt

Arbeidsulykker er dramatisk for dem som rammes. Samtidig kan det få store økonomiske konsekvenser for bedriften dersom arbeidsgiver ikke har tegnet yrkesskadeforsikring for sine ansatte.

ERSTATNING: Noen arbeidsgivere er ikke klar over at de har en lovpålagt plikt til å tegne yrkesskadeforsikring. Enkelte unnlater også å tegne slik forsikring, selv om de er klar over kravet. Å ha fokus på HMS på arbeidsplassen er derfor særdeles viktig. Foto: Shutterstock.

Publisert av
Avatar
Henrik Ottersen
12.03.2015
Kategori
Yrkesskader
Emner
Øystein Helland Yrkesskadeerstatning Yrkesskadeforsikring

Erstatningstesten

Du kan ha krav på erstatning!

Ta testen her

I fjor omkom 43 mennesker på landbaserte arbeidsplasser i Norge i 2014. 

På grunn av manglende rapporteringsrutiner, finnes det ikke noe offisielt register som viser hvor mange som ble skadet på jobben i samme periode, men en rapport fra Folkehelseinstituttet anslår at så mange som 79.000 personer trolig rammes av arbeidsskader i Norge hvert år. 

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.

Les også: 43 personer døde på jobb i fjor

Les også: Politimannen Ole brakk ryggen på motorsykkel

– Det er helt avgjørende å ha en redningsplan som alle ansatte på arbeidsplassen kan og skjønner, forklarer Benny Uppstad.

Han er utdannet livredder fra Forsvaret og har i mange år jobbet med førstehjelp. I dag er han instruktør for verneustyrsprodusenten Skydda Norge.

– LAG REDNINGSPLAN! Benny Uppstad er sikkerhetsekspert i verneustyrsprodusenten Skydda Norge. Han reiser land og strand rundt og lærer opp bedrifter i førstehjelp og sikkerhet på arbeidsplassen. – Første bud er å ha på plass en redningsplan som alle kan og forstår, sier Uppstad. Foto: Skydda.

Industrisektoren er tradisjonelt svært utsatt for alvorlige personskader. Fellestrekket for ulykkene er som regel mangelfull bruk av verneutstyr eller at maskiner som benyttes ikke har god nok sikkerhet.  

Det første var tilfellet da industriarbeider Kent Erik Thorvaldsen skadet seg stygt under en rutinemessig jobb ved sagen.  

MISTET TOMMEL: Industriarbeider Kent Erik Thorvaldsen fikk tommelen kuttet av og høyre hånd lemlestet under en sagulykke for noen år siden. – Jeg betalte dyrt fordi jeg slurvet med bruk av verneutstyr, sier Thorvaldsen i dag. Foto: Skydda.

– Ser du på hendene mine, så sier det seg vel selv at jeg har fått lære på den tøffe måten. Det skjedde så utrolig fort. Jeg brukte ikke verneutstyret jeg skulle ha gjort, og resultatet er at jeg i dag mangler en tommel og har en følelsesløs pekefinger på høyre hånd, forteller Thorvaldsen fra Reinsvoll på Toten.

– Heldigvis ble jeg tatt godt vare på av kolleger da ulykken skjedde og fikk medisinsk behandling så kjapt det praktisk lot seg gjøre, forteller Thorvaldsen.

SKADET PÅ JOBBEN: – Ser du på hendene mine, så sier det seg vel selv at jeg har fått lære på den tøffe måten. Det skjedde så utrolig fort, sier Kent Erik Thorvaldsen om arbeidsskaden. Foto: Skydda.

Les også: – Du reddet livet mitt

Les også: Nå får Gudas erstatning

Arbeidsgiver får regningen

Øystein Helland er redaktør i dinerstatning.no og daglig leder i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen. Selskapet er et av landets ledende advokatfirmaer på personskadeerstatning, og har lang erfaring i å bistå arbeidstakere som skades i arbeidsulykker.

Les mer: Her er alt du trenger å vite om personskade

Les mer: Her er alt du trenger å vite om yrkesskade

Helland forteller at det kan få store økonomiske konsekvenser for arbeidsgivere dersom de ikke har tegnet yrkesskadeforsikring for sine ansatte.

– Alle arbeidsgivere har en lovpålagt plikt til å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte. Er ulykken først ute, vil arbeidstakeren få erstatning fra arbeidsgiverens forsikringsselskap, uten at arbeidsgiveren har noe ansvar for det etterfølgende erstatningsoppgjøret, sier advokat Øystein Helland. 

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.

Får erstatning hvis ulykken er ute

Noen arbeidsgivere er imidlertid ikke klar over at de har en lovpålagt plikt til å tegne yrkesskadeforsikring. Enkelte unnlater også å tegne slik forsikring, selv om de er klar over kravet. Å ha fokus på HMS på arbeidsplassen er derfor særdeles viktig.

– Heldigvis for arbeidstakerne er systemet slik at de i disse tilfellene likevel får erstatning dersom ulykken er ute. De vil da få erstatning fra en forening av forsikringsgivere som kalles Yrkesskadeforsikringsforeningen, og erstatningsoppgjøret skal være det samme som om arbeidsgiveren hadde tegnet forsikring, forteller Helland.

– HUSK YRKESSKADEFORSIKRINGEN! – Alle arbeidsgivere har en lovpålagt plikt til å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte. Er ulykken først ute, vil arbeidstakeren få erstatning fra arbeidsgiverens forsikringsselskap, forklarer erstatningsadvokat Øystein Helland.

– Det normale i slike tilfeller er at arbeidsgiveren vil måtte refundere Yrkesskadeforsikringsforeningen den erstatningen foreningen har utbetalt til den skadde arbeidstageren. Et slikt regresskrav kan beløpe seg til millioner av kroner, og kan i verste fall føre til at bedriften går konkurs, advarer Helland.

Han forteller at det er en fordel å engasjere advokat med spesialkompetanse i erstatningssaker dersom du som arbeidstaker påføres skade eller sykdom på arbeidsplassen. Skadelidte har etter loven krav på å få dekket sine såkalt «rimelige og nødvendige» advokatutgifter av yrkesskadeforsikringsselskapet. 

Les mer om yrkesskader her.