Ny konto
Yrkessykdom og erstatning:

Nils Olav fikk kreft av asbest på jobben

Nils Olav Rønning fra Stjørdal jobbet med asbest hele livet. Så fikk han lungekreft. 68-åringen fikk først beskjed om at han ikke hadde krav på erstatning, men kjempet og vant frem til slutt.

FIKK BISTAND: - Jeg er opprørt over måten jeg ble behandlet på. Hadde jeg ikke fått hjelp fra advokat Jørgen Bugge, så ville jeg trolig ha gitt opp for lenge siden, sier Mikael.

Publisert av
Avatar
Henrik Ottersen
30.05.2017
Kategori
Yrkesskader
Emner
Asbest Eika Forsikring Gjensidige Forsikring Line R. Petersen

Erstatningstesten

Du kan ha krav på erstatning!

Ta testen her

I over 25 år var Nils Olav Rønning (68) eier og daglig leder i Nord-Trøndelag Skadeservice AS. Selskapet med base i hjembyen Stjørdal var et ledende skadesaneringsfirma med spesialkompetanse på fjerning av materialer med det kreftfremkallende materialet asbest. 

– Jeg har jobbet med riving av materialer med asbest i alt fra vegger, tak, rør og gulvbelegg i hele min yrkesaktive karriere, forteller Nils Olav Rønning til dinerstatning.no. 

Asbest ble tidligere brukt som isolasjonsmateriale i blant annet rør og kjeler, men har vært forbudt i Norge siden 1980. Alle virksomheter som skal utføre riving, reparasjon eller vedlikehold av asbestholdig materiale skal ha tillatelse fra Arbeidstilsynet. 

Gjennom snart 30 år har våre klienter fått utbetalt flere milliarder kroner i erstatning. Ta kontakt for gratis samtale her.

Oppdaget lungekreft på helsesjekk

Nils Olav Rønning hadde slik tillatelse fra Arbeidstilsynet. Og med jevne mellomrom måtte han derfor til helsesjekk hos bedriftshelsetjenesten. 

Selv har Rønning alltid følt seg i god form. Bortsett fra litt tungpustethet følte han seg også i godt slag på den obligatoriske helsesjekken hos bedriftshelsetjenesten i Stjørdal i januar 2015. Men på røntgenbildet oppdaget legene at noe var galt. 

– Jeg hadde en svulst på lungen, sier Rønning. 

Deretter gikk det fort. 68-åringen ble sendt videre til såkalt PET-scan på St. Olavs Hospital i Trondheim. Her fikk han beskjed om at kreften hadde spredd seg til en lymfeknute i nærheten av svulsten i høyre lunge. Rønning ble klargjort for operasjon. 

– Alt gikk veldig fort. På onsdag var jeg på helsesjekk, på fredag var jeg på PET-scan, og søndag ble jeg lagt inn for operasjon påfølgende dag. Jeg fikk aldri tid til å tenke eller bli redd, forteller Rønning. 

I fem timer lå trønderen på operasjonsbordet, mens kirurgene fjernet den øvre lungelappen i høyre lunge. Operasjonen var vellykket. 

Startet kampen for yrkesskadeerstatning

Rønning mente tidlig at eksponering for asbest på jobben hadde påført ham lungekreft. Allerede på sykehuset startet han arbeidet for å få yrkesskadeerstatningen han mente å ha krav på. 

– Da jeg fikk kreftdiagnosen tenkte jeg umiddelbart at dette hadde noe med mitt arbeid å gjøre. Det er en kjent sak at eksponering mot asbeststøv kan føre til lungekreft, sier Rønning. 

Rønning ønsket erstatning fra forsikringsselskapet sitt. Men han oppfattet at erstatningssaken stoppet opp ved det advokatkontoret han først hadde kontaktet i Trondheim høsten 2015. 

Årsaken var at 68-åringen hadde pensjonert seg da kreften ble oppdaget, og selskapet han var ansatt i, ikke lenger hadde yrkesskadeforsikring. 

– Etter litt innledende arbeid ble jeg fortalt at det ikke var noen vits å gå videre med saken, forteller han. 

Men det mente Rønning var sludder. 

– Det tar lang tid å utvikle asbestsykdom, og på den tiden da sykdommen startet, så var jeg dekket av arbeidsgivers yrkesskadeforsikring. Jeg mente derfor å ha krav på erstatning, forteller Rønning. 

Kontaktet ekspert på erstatningsrett

68-åringen kontaktet derfor Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen, som er et av landets ledende advokatfirmaer med spesialkompetanse på erstatningsrett. 

EKSPERT: Line R. Petersen er advokat i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen, og er ekspert på erstatningsrett. Foto: advhi.no.

Der kom han i kontakt med advokat Line R. Petersen, som er ekspert på erstatning for personskadeerstatning for yrkesskade og erstatning for yrkessykdom

I likhet med Rønning mente Petersen at det ikke er når kreften blir oppdaget, men når symptomene på kreften starter, som skal legges til grunn for om Rønning hadde krav på yrkesskadeerstatning eller ikke. 

Gjennom snart 30 år har våre klienter fått utbetalt flere milliarder kroner i erstatning. Ta kontakt for gratis samtale her.

Hun mente derfor at han kunne ha krav på erstatning, selv om Rønning var meldt ut av yrkesskadeordningen før lungekreften ble oppdaget.

Eika og Gjensidige var begge motparter i erstatningssaken, og begge selskapene hadde avslått dekning. 

Advokat Petersen kontaktet derfor Eika på nytt i mars 2016, med anførsel om at selskapet hadde dekningen i kraft av å være forsikringsgiveren til arbeidstakerens siste arbeidsgiver. 

– Jeg kontaktet også Gjensidige, men forsikringsselskapet aksepterte ikke et konstateringstidspunkt forut for røntgenundersøkelsen i 2015, sier advokat Line R. Petersen til dinerstatning.no. 

Etter en gjennomgang av saken hos rådgivende lege i Gjensidige avslo forsikringsselskapet endelig ansvar i juni 2016. 

– Dette avslaget var vi beredt på å kjempe mot, slår Petersen fast. 

Fikk erstatning til slutt

Eika ønsket imidlertid flere opplysninger, og bekreftet likevel endelig ansvar i april 2016. Fem måneder senere ble partene enige om at Rønning fikk et større pengebeløp i yrkesskadeerstatning. 68-åringen fikk også dekket saksomkostninger. 

68-åringen fikk rekvisisjon til Arbeidsmedisinsk avdeling ved St. Olavs Hospital, som i september 2016 konkluderte med at han hadde en medisinsk invaliditetsgrad på 60 prosent. 

– Nils Olav Rønning er et eksempel på at det er mulig å vinne frem med krav om erstatning, selv om det til tider kan se håpløst ut, sier advokat Line R. Petersen. 

Petersen mener at Rønnings sak er et godt eksempel på at erstatningssaker ofte er kompliserte både juridisk og medisinsk. 

– Det kan i slike saker være avgjørende for et positivt resultat at skadelidte får bistand av advokater med spesialkompetanse og erfaring med erstatningssaker, sier advokat Petersen. 

Vant over kreften

Etter kreftoperasjonen i januar 2015, måtte Nils Olav Rønning gjennom en knallhard periode med sterke cellegiftkurer. I åtte måneder pumpet legene så mye gift inn i kroppen til Rønning at han mistet tennene og skadet stamcellene i beinmargen.

– Det var en veldig tøff periode. Jeg klarte ikke å gjøre noe annet enn å ligge på sofaen. Det var harde tak, og til tider var jeg langt nede psykisk, sier Rønning åpenhjertig. 

68-åringen forteller at det er vanskelig å måtte kjempe om erstatning samtidig som man er alvorlig syk. 

– Men jeg ga meg ikke. Og det er jeg veldig glad for i dag, forteller han.  

Nylig var Rønning på såkalt toårskontroll. Der fikk han beskjed om at det ikke lenger er kreft i kroppen hans. 

– Det er en utrolig deilig følelse, smiler Nils Olav Rønning. 

Eika har ikke svart på dinerstatning.no sin henvendelse, mens Gjensidige Forsikring ikke ønsker å kommentere saken. 

Gjennom snart 30 år har våre klienter fått utbetalt flere milliarder kroner i erstatning. Ta kontakt for gratis samtale her.