Ny konto
Mener Gudas ikke har krav på erstatning for yrkesskade:

– Jeg kommer aldri til å klare meg hvis jeg ikke får erstatning

Ramunas Gudas holdt på å dø på jobben. Nå har Yrkesskadeforsikringsforeningen snudd. De mener at litaueren ikke har krav på erstatning likevel. Selv frykter litaueren for sin egen fremtid.

SKADET PÅ JOBB: Ramunas Gudas. Foto: Espen Solli.

Publisert av
Avatar
Henrik Ottersen
30.03.2015
Kategori
Yrkesskader
Emner
Tonje Giertsen Yrkesskadeerstatning

Erstatningstesten

Du kan ha krav på erstatning!

Ta testen her

– Dette kan få store økonomiske og helsemessige konsekvenser for meg. Jeg vil ikke ha mulighet til rehabilitering, og kommer aldri til å klare meg hvis jeg ikke får erstatning, sier Ramunas Gudas til dinerstatning.no. 

Det forteller litaueren gjennom sin tolk Jeanne Furunes.

Det var 22. juli i fjor at Ramunas Gudas (22) ble alvorlig skadet i en arbeidsulykke i Bærum. 

Ramunas var i ferd med å rive en heis da han ble dratt 15 meter opp etter en vaier til toppen av heissjakten. I hele 45 minutter hang litaueren fast i vaieren blødende med et stygt kutt i beinet, og med alvorlige ryggskader og nakkeskader.

I ettertid viste det seg at 21-åringens litauiske arbeidsgiver Norena Service ikke hadde tegnet lovpålagt yrkesskadeforsikring for Ramunas Gudas. Arbeidsgiveren hans opererte også med to lønnskontrakter. 

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.

DØDEN NÆR: Litaueren Ramunas Gudas ble alvorlig skadet i en arbeidsulykke på jobben, og reddet livet takket være brannmannen Oddmund Broen. Foto: Espen Solli.

Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen har engasjert seg sterkt i saken til Ramunas Gudas, og advokat Tonje Giertsen bistår litaueren uten at han risikerer å måtte betale for det. 

Selskapet er et av Norges ledende fagmiljøer innenfor personskadeerstatningsrett med spesialkompetanse på yrkesskader, trafikkskader og pasientskader. 

Les mer: Her er alt du trenger å vite om personskade

Les mer: Her er alt du trenger å vite om yrkesskade

Les mer: Her er alt du trenger å vite om trafikkskader

– Erkjente ansvar

I saker der arbeidsgiver ikke har tegnet yrkesskadeforsikring for sine ansatte, er det normalt Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF) som blir ansvarlig motpart. I desember i fjor kom også nyheten om at Gudas ville få erstatning for skadene han ble påført. 

– Yrkesskadeforsikringsforeningen har erkjent ansvar for skadene Gudas ble påført 22. juli 2013. Han vil få en erstatning fra Norge, men summen er ikke avgjort ennå, fortalte advokat Tonje Giertsen til dinerstatning.no.

Les saken her: Nå får Gudas erstatning

Vil ikke betale erstatning likevel

Men nå har YFF snudd. De mener Gudas ikke har krav på erstatning likevel.

I et brev som Giertsen mottok på vegne av sin klient i februar i år, skriver YFFs advokat at de har gått gjennom saken på nytt i forhold til ansvar. De mener nå at Gudas rammes av en særregel i EØS-samarbeidet.

– Yrkesskadeforsikringsforeningen mener regelen betyr at Gudas likevel ikke faller inn under den norske yrkesskadeforsikringsloven, og dermed ikke har krav på erstatning, forteller advokat Tonje Giertsen til dinerstatning.no. 

KJEMPER FOR GUDAS: Ramunas Gudas sin advokat Tonje Giertsen i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen.

Giertsen ba tidlig om en bekreftelse på at YFF er ansvarlig, og at Gudas faller inn under dekningen i yrkesskadeforsikringsloven, og dette mener Giertsen at hun har fått. 

Ny vending i saken

Advokaten forteller at YFF erkjente ansvar, og oppførte seg deretter. I februar hadde Giertsen et møte med advokatfirmaet som representerer YFF, der temaet var å hente inn dokumentasjon på hvilke varige skader Gudas har fått, samt kartlegge hvilket økonomisk tap han har lidd og kommer til å lide som følge av ulykken.

 – Dette var et møte som gikk på hvilke erstatningsposter som er aktuelle for Gudas. Det var aldri noe snakk om at Yrkesskadeforsikringsforeningen ikke hadde noe ansvar. De tok heller ingen forbehold, sier Giertsen.

Advokaten forteller også at YFF i september skrev at de ikke kunne se at Gudas falt utenfor yrkesskadeforsikringsloven, og at Gudas derfor også har innrettet seg i samsvar med dette.

– Etter mitt syn har Yrkesskadeforsikringsforeningen bindende erkjent ansvar, sier Giertsen. 

POLITISK ENGASJEMENT: Stortingsrepresentant Marianne Aasen fra Arbeiderpartiet har engasjert seg sterkt i saken til Ramunas Gudas, og blant annet tatt opp arbeidsulykken i Stortingets spørretime. Foto: Espen Solli.

Fortsetter kampen for Gudas

Det er Advokatfirmaet Riisa & Co som representer Yrkesskadeforsikringsforeningen i saken. 

– Slik YFF ser det, faller saken i dette tilfellet ikke inn under yrkesskadeforsikringslovens regler. Når man ikke faller inn under lovens regler, vil man heller ikke ha krav på erstatning. Det har vært dialog med Gudas advokat og dette standpunktet er inntatt etter en utredning av saken, skriver advokatfullmektig Eli Husjord i en epost til Budstikka.

Lokalavisen i Asker og Bærum har satt søkelys på Gudas-saken gjennom en serie kritiske artikler.  

– På vegne av Gudas kommer vi ikke til å gi oss på dette, og vi kommer også parallelt til å vurdere å gå videre mot arbeidsgiver og deres oppdragsgiver, sier advokat Tonje Giertsen.

Les mer om yrkesskader her.