Ny konto
Døden nær på jobben:

– Du reddet livet mitt

Ramunas Gudas ble dratt fem etasjer opp i en heissjakt, og holdt på å dø på jobben. Litaueren ble reddet av brannmannen Oddmund Broen.

DØDEN NÆR: dinerstatning.no har tidligere skrevet om Ramunas Gudas, som ble dratt fem etasjer opp i en heissjakt, og holdt på å dø på jobben. Litaueren ble reddet av brannmannen Oddmund Broen. Foto: Espen Solli.

Publisert av
Avatar
Henrik Ottersen
24.10.2014
Kategori
Yrkesskader
Emner
Tor Ingebrigtsen Yrkesskadeerstatning

Erstatningstesten

Du kan ha krav på erstatning!

Ta testen her

– Jeg er veldig takknemlig, og ønsker å takke deg for at jeg lever i dag, sier Ramunas Gudas (22) til sin redningsmann Oddmund Broen.

Det var 22. juli i fjor at Ramunas Gudas (22) ble alvorlig skadet i en arbeidsulykke i Bærum. Hendelsen skjedde i forbindelse med rehabiliteringen av et næringsbygg i Kirkeveien 71, som ble bygget om til leiligheter for Asker og Bærum boligbyggelag (ABBL).

Ramunas var i ferd med å rive en heis da han ble dratt 15 meter opp etter en vaier til toppen av heissjakten. I hele 45 minutter hang litaueren fast i vaieren blødende med et stygt kutt i beinet, og alvorlige skader i rygg og nakke.

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.

Med stor presisjon får Oddmund og kollegene i Asker og Bærum brannvesen kuttet Ramunas løs med bajonettsag, og brakt ham i sikkerhet, slik at litaueren ikke faller de 15 meterne ned i heissjakten.

Gudas blir deretter kjørt til Bærum sykehus før turen går videre til operasjonssalen på Ullevål universitetssykehus i Oslo. På sykehuset lå han til behandling i hele tre uker.

– Det er veldig vanskelig for meg å være tilbake her igjen. Dette stedet forsterker så mange vonde følelser, sier Ramunas Gudas til dinerstatning.no.

MØTTES IGJEN FOR FØRSTE GANG: – Jeg er veldig takknemlig, og ønsker å takke deg for at jeg lever i dag, sier Ramunas Gudas (22) til sin redningsmann Oddmund Broen. Han møtte sin redningsmann for første gang etter ulykken.

Møtte redningsmannnen igjen etter ulykken

I fjor sommer var Kirkeveien 71 på Haslum fullt av brannmenn og ambulansepersonell. Nå er redningsmannskapene byttet ut med advokater, journalister og en stortingspolitiker på samme sted. Skjebnen til litaueren har berørt mange.

Det er første gang Oddmund Broen møter Ramunas igjen etter ulykken. Men brannmannen ønsker ikke å bli fremstilt som noen helt.

– Jeg gjorde bare jobben min, sier han.

Litaueren Ramunas Gudas hadde kun jobbet i Norge i 14 dager da ulykken skjedde. Han er i dag 70 prosent ufør. Legen hjemme i Litauen har sagt at han aldri kommer til å bli frisk igjen. 22-åringen har problemer med å gå, og sliter med psykiske plager etter hendelsen. Han mottar i dag 1400 kroner i måneden i uføretrygd.

– Jeg skulle dra til Norge for å forsørge min mor og fem søsken. I stedet er det de som nå forsørger meg hjemme i Litauen. Det er deprimerende og vanskelig å tenke på, sier Gudas.

TILBAKE FOR FØRSTE GANG: – Det er veldig vanskelig for meg å være tilbake her igjen. Dette stedet forsterker så mange vonde følelser, sier Ramunas Gudas. Foto: Espen Solli.

Sendt hjem uten erstatning

Politiet fant først ingen bevis for at det hadde skjedd noe straffbart i heisulykken, og henla saken. Heller ikke Arbeidstilsynet mente det var grunnlag for å gå videre med saken.

Men i sommer krevde statsadvokaten ny etterforskning etter at lokalavisen Asker og Bærums Budstikke hadde satt søkelys på saken gjennom en serie kritiske artikler.

Ramunas har fortalt at han fikk beskjed av sjefen på jobben om å rive heisen, til tross for at han ikke hadde erfaring med slikt rivearbeid.

I ettertid viste det seg at 21-åringens litauiske arbeidsgiver Norena Service ikke hadde tegnet lovpålagt yrkesskadeforsikring for Ramunas Gudas. Arbeidsgiveren hans opererte også med to sett kontrakter. Kontrakten som ble vist til hovedentrepenøren RVS AS oppgir at Gudas ble betalt en timelønn på 163 kroner per time, mens kontrakten Gudas signerte med sin litauiske arbeidsgiver i realiteten ga ham en lønn på 19 kroner i timen.

Etter ulykken ble Gudas sendt kvestet hjem til Litauen uten noen form for erstatning, og med et inkassokrav på 30.000 kroner for behandlingen han mottok i Norge.

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.

Fikk hjelp av advokater

Advokat Tor Ingebrigtsen i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen i Sandvika reagerte sterkt på det han leste i avisen. Han tilhører et av Norges ledende fagmiljøer innenfor personskade og erstatningsrett. Hvert eneste år bistår Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen flere hundre skadelidte klienter mot forsikringsselskaper og andre skadevoldere.

TOK SAKEN: Advokat Tor Ingebrigtsen og advokat Tonje Giertsen i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen mener saken er så alvorlig at de ønsket å tilby Ramunas Gudas advokatbistand uten at han risikerte å betale for det.

Advokat Tor Ingebrigtsen og kollegene mente behandlingen av Gudas var uhørt, og bestemte seg for å hjelpe ham.

– Denne saken er så alvorlig at vi ønsket å tilby Ramunas Gudas advokatbistand uten at han risikerte å betale for det. Dette er en tragisk historie om en ung mann som ikke har fått optimal hjelp og informasjon etter en alvorlig ulykke. Jeg er glad for at vi kan bistå ham i arbeidet med å få utbetalt erstatning for de skadene han pådro seg 22. juli i fjor, sier advokat Tonje Giertsen til dinerstatning.no.

Hun har påtatt seg saken på vegne Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen i Sandvika, og mener at arbeidsgiver ikke har informert Gudas om hvilke rettigheter han kan ha krav på etter en arbeidsulykke i Norge.

Vil du si at Ramunas Gudas er blitt grovt utnyttet?

– Ja jeg mener Gudas er blitt grovt utnyttet når arbeidsgiver har operert med to kontrakter og utbetalt lønn i henhold til den kontrakten som ga ham lavest timelønn, sier Giertsen.    

Hun mener at Gudas-saken viser hvordan enkelte utenlandske arbeidsgivere opererer på kanten av lovverket i Norge. Dette kan medføre at arbeidstagere ikke får den erstatningen de har krav på etter en arbeidsulykke.  

– Gudas-saken har avdekket flere alvorlige feil og mangler ved både arbeidsgivers, politiets og arbeidstilsynets håndtering av saken. Nå vil han imdilertid få erstatning for de skadene og økonomiske tapene han ble påført i arbeidsulykken på Haslum, sier Tonje Giertsen.

ER OPPRØRT: Rune Larsen i Heismontørenes fagforening er opprørt over måten Ramunas Gudas er behandlet på av arbeidsgiver i ettertid. Han reagerer også sterkt på at Ramunas aldri mottok tilstrekkelig opplæring om hvordan han skulle demontere heisen før ulykken skjedde.

– Ingen brydde seg om Gudas

Også Rune Larsen i Heismontørenes fagforening har engasjert seg sterkt i saken. Han reagerer spesielt på at Ramunas aldri mottok tilstrekkelig opplæring om hvordan han skulle demontere heisen før den alvorlige ulykken skjedde. Larsen er også opprørt over måten litaueren har blitt behandlet på av arbeidsgiver i ettertid.

– Vi forstod raskt at Ramunas Gudas var en person med behov for hjelp i en vanskelig situasjon. Ingen brydde seg om Gudas og hans grunnleggende rettigheter. Men det gjorde vi, sier Rune Larsen til dinerstatning.no.

Han mener behandlingen av Gudas trolig ikke er enestående i et grenseløst arbeidsmarked.

– Dessverre tror jeg at mørketallene er store, og at dette kun er toppen av et isfjell. Det er tragisk rett og slett, sier Larsen.

FIKK BLOMSTER: Rune Larsen i Heismontørenes fagforening delte ut blomster til advokat Tonje Giertsen som takk for jobben hun gjør for litaueren Ramunas Gudas.

Han ønsker å rette en stor takk til Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen og litauerens tolk Jeanne Furunes, som har engasjert seg sterkt i saken.

– Det er utrolig prisverdig av dem å engasjere seg på denne måten, og tilby Gudas gratis advokathjelp. Tonje Giertsen har virkelig gjort en kjempejobb, og nå er det endelig noen som ivaretar hans rettigheter på en god måte. Uten personer som Tonje og Jeanne ville Ramunas Gudas fortsatt vært gjemt og glemt, sier Rune Larsen.

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.

Les mer om yrkesskader her.