Ny konto
Forsikringsrett og personskade:

Slik får du Pokémon-erstatning

Du kan ha krav på erstatning hvis du skader deg på Pokémon-jakt. Her er oversikten over hvilke forsikringer du trenger.

ERSTATNING: - Det er lett å komme til skade når du jakter på Pokémons i stedet for å følge med i trafikken eller det som skjer rundt deg. Du kan da ha krav på erstatning, men det avhenger av omstendighetene rundt ulykken, sier advokat Cecilie Waage til dinerstatning.no. Illustrasjonsfoto: Mediamenn.

Publisert av
Avatar
Henrik Ottersen
19.09.2016
Kategori
Forsikringssaker
Emner
Ansvarsforsikring Personskade Ulykkesforsikring Yrkesskadeforsikring

Mobilspillet Pokémon GO har gått som en farsott over hele verden denne sommeren, også i Norge. 

Spillet går ut på at man er nødt til å bevege seg fysisk rundt for å fange virtuelle monstre, såkalt pokémoner, samt å finne forskjellige «pokéstops», steder der man kan fylle på blant annet pokéballer.

Men det er langt fra risikofritt å spille Pokémon GO. Stadig vekk rapporterer mediene om folk som skader seg som følge av at oppmerksomheten er rettet mot mobilen, og ikke der man går, sykler eller i verste fall kjører.

– Det er lett å komme til skade når du jakter på Pokémons i stedet for å følge med i trafikken eller det som skjer rundt deg. Du kan da ha krav på erstatning, men det avhenger av omstendighetene rundt ulykken, sier advokat Cecilie Waage i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen til dinerstatning.no. 

Cecilie Waage er advokat i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen, og spesialist i forsikringsrett. Hun har arbeidet med personskadeerstatningssaker for skadelidte i snart 15 år. 

Ulykkesforsikring er mest relevant ved skader

Waage forteller at du kan få erstatning gjennom ulykkesforsikringen, reiseforsikringen, bilansvarsforsikringen – til og med yrkesskadeforsikringen – dersom du blir skadet på Pokémon-jakt. 

POPULÆRT: Pokémons har en tendens til å dukke opp overalt. Også når du leser dinerstatning.no. Foto: Skjermdump.

Ifølge erstatningsadvokaten skal det mye til for at du ikke er dekket av ulykkesforsikringen din hvis du blir skadet. I ulykkesforsikringer må man ha vært grovt uaktsom for å ikke få utbetalt full erstatning. 

– Mange nordmenn er dekket av en ulykkesforsikring som er tegnet privat, av foreldre, av arbeidsgiver eller gjennom en fagforening. Ulykkesforsikringer gir erstatning ved varig medisinsk invaliditet dersom skaden blir varig, og noen har også en erstatning for inntektstap dersom skaden blir så stor at man må være borte fra arbeidet og ikke får hele tapet dekket av NAV, forteller Waage.

Les mer: Her er alt du trenger å vite om ulykkesforsikring

De fleste helårs reiseforsikringer har også en dekning for ulykkesskader som skjer utenfor hjemmet. Denne typen forsikring kan dekke utgifter man måtte ha til lege, behandling eller medisiner. Disse reiseforsikringene er imidlertid ofte beløpsbegrenset. 

Erstatning hvis du blir påkjørt av bil

Hvis du er så uheldig å bli påkjørt av en bil under Pokémon-jakt, vil bilens ansvarsforsikring kunne gi erstatning for de skadene og det tapet du blir påført. 

Advokaten påpeker imidlertid at du har et ansvar for å opptre aktsomt for å unngå skader i trafikken. Hvis ikke risikerer du avkortning i erstatningen. Avkortning innebærer at forsikringsselskapet vil avslå eller redusere erstatningen på grunn av skadelidtes adferd.

– Hvis du for eksempel beveger deg i et trafikkert område med hodet ned i mobilen, så kan du ha opptrådt grovt uaktsomt selv om du ble påkjørt. I så fall risikerer du avkortning i erstatningen, sier Waage. 

– Hvis du for eksempel kræsjer bilen din mens du har fokuset på Pokémon-jakt, så er det selvsagt at det ikke er grunnlag for full erstatning, sier advokaten.   

Kan få Pokémon-erstatning hvis du blir skadet på jobb

Du kan få erstatning gjennom din yrkesskadeforsikring hvis du blir skadet under Pokémon-spilling på jobb. Det høres utrolig ut, men er fullt mulig. Dog i helt spesielle tilfeller. 

EKSPERT: Cecilie Waage er advokat i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen, og er spesialist i erstatningsrett og forsikringsrett. Hun har arbeidet med personskadeerstatningssaker for skadelidte i snart 15 år. Foto: advhi.no.

– Du skal selvsagt ikke spille når du egentlig skal jobbe. Hvis du spiller Pokémon i stedet for å arbeide, og blir skadet, så vil du ikke ha krav på erstatning. Men hvis du derimot er med på et arrangement eller en kickoff i arbeidstiden som går ut på å spille Pokémon, og du blir skadet, så vil du ha krav på erstatning, sier Waage.  

Hun har følgende oppfordring til aktive Pokémon-spillere.

– På generelt grunnlag så har du et ansvar for å følge med på hva som skjer rundt deg. Desto mer som potensielt kan skade deg, desto mer forsiktig må du være for å unngå alvorlige ulykker. Mitt beste råd er: Vær forsiktig, og god jakt!