Tove Gulbrandsen (49) har hatt sterke smerter i hode, kjeve, nakke og brystrygg siden et traume som endret livet hennes i november 1994.
– Siden den gang har jeg levd med smerter 24 timer i døgnet, og jeg har brukt mye tid på å finne svar på hva som egentlig er galt. Det er frustrerende å gå rundt med så mange spørsmål og så få svar, sier Tove Gulbrandsen til dinerstatning.no
Telemarkskvinnen har brukt hundrevis av timer og flere år på å skaffe seg kunnskap om nakke- og kjeveskader samt utrednings- og behandlingstilbud i inn- og utland.
Til slutt fant Tove ut at en ny type MR-undersøkelse som tilbys i München i Tyskland og London i Storbrittania kan avsløre nakkeskader som ikke oppdages ved undersøkelser i Norge.
Årsaken er at norske sykehus kun tilbyr MR-undersøkelser der pasientene ligger, mens de i London og München undersøker pasientene mens de sitter oppreist i en maskin, samt der pasienten beveger hodet i naturlige posisjoner etter hvert som bildene tas, såkalt funksjonell MR.
På den måten kan legene se tyngdekraftens og bevegelsenes naturlige påvirkning på nakkevirvler og ryggrad.
Dro til München og London
Gulbrandsen kontaktet selv den tyske legen Andreas Förg ved Privatpraxis für Upright-Kernspintomographie in München og gjennomførte en sittende MR-undersøkelse i 2013. To år senere gjennomførte hun samme undersøkelse hos professor Francis W. Smith ved Medserena Upright MRI Centre i London.
Svarene hun fikk ga Gulbrandsen ny innsikt og forståelse av sitt eget skadebilde. For endelig kunne legene se at 49-åringen hadde synlige skader i nakken.
– Da jeg fikk beskjeden, følte jeg først en utrolig glede og takknemlighet. Deretter gikk det over i sinne og frustrasjon over hvorfor det tok så lang tid å få svar i Norge, sier Gulbrandsen.
Hun er oppgitt over at det skal være så enkelt å få konstatert hva som feiler deg hvis du får en skade i kneet, men nærmest umulig hvis du får en skade i nakken.
– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har besøkt Telemark røntgensenter uten å få et ordentlig svar på hva som er galt. Det gjør meg opprørt, sier hun.
- Les mer: Her er alt du trenger å vite om erstatning for nakkeskade
- Les mer: Her er alt du trenger å vite om erstatning for yrkesskade
- Les mer: Her er alt du trenger å vite om erstatning for yrkessykdom
- Les mer: Her er alt du trenger å vite om erstatning for personskade
- Les mer: Her er alt du trenger å vite om erstatning etter trafikkulykke
– Pasientene blir overlatt til seg selv
Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen er et av Norges ledende advokatfirmaer med spesialkompetanse på bistand til skadelidte i personskadeerstatningssaker.
Advokatfirmaet bekrefter at de gjennom årene har hatt hundrevis av klienter med betydelige nakke- og hodeplager etter ulykker de har vært utsatt for. Felles for mange i denne gruppen er at det norske helsevesenet ikke har klart å gi dem en diagnose eller medisinsk forklaring på deres plager.
– Dette er en stor pasientgruppe i Norge, som i stor grad blir overlatt til seg selv. Dette har også ført til at svært mange ikke har fått den erstatningen de burde hatt krav på etter trafikkulykken eller yrkesskaden de har vært utsatt for, sier erstatningsadvokat Jørgen Bugge til dinerstatning.no.
Advokat Jørgen Bugge i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen bekrefter at flere av advokatfirmaets klienter i den senere tid har gjennomført sittende MR-undersøkelser i utlandet der det er påvist en skade.
– MR-undersøkelsene har gitt dem ny innsikt i årsaken til plagene de sliter med. Dette synes jeg er gledelig for våre klienter, men samtidig lite flatterende for det norske helsevesenet, sier han.
– Bør åpne opp for tilsvarende undersøkelse i Norge
Erstatningsadvokaten mener at det bør åpnes for å gjennomføre sittende MR-undersøkelser også i Norge.
– For det første bør det norske helsevesenet snarest ta i bruk de samme diagnostiseringsmetoder slik at denne pasientgruppen om mulig kan undergis relevant behandling for sine plager.
– For det andre vil en bedre diagnostisering og forklaring av disse plagene sannsynligvis kunne gi de skadelidte et langt bedre grunnlag for å fremme sine erstatningskrav etter ulykker.
– For det tredje bør den nye diagnosemetoden kunne gi grunnlag for fornyet vurdering av en rekke nakkeskadeerstatningssaker der skadelidte tidligere ikke har nådd frem med sine erstatningskrav som følge av problemer med å sannsynliggjøre skadefølgene. Her er det antakelig store mørketall dersom det viser seg at sittende MR virkelig avdekker skader på objektivt vis, sier advokat Jørgen Bugge.
– Det blir derfor spennende å se hvilken bevisvekt disse undersøkelsene etter hvert vil bli tillagt av norske domsstoler, sier han.
– Godt å få svar
Hjemme i Porsgrunn er Tove Gulbrandsen glad for at hun endelig har fått en medisinsk forklaring på helseplagene.
– Det er godt å få svar på hva som er galt. Jeg håper at det norske helsevesenet endelig skal våkne opp, og få på plass en mer effektiv utredning og behandling i Norge, sier Gulbrandsen til dinerstatning.no.
Tove er i dag 100 prosent ufør. De fysiske plagene er så omfattende at hun ikke klarer å jobbe som barnevernspedagog lenger, til tross for et sterkt ønske om å være en del av arbeidslivet.
49-åringen går i dag på smertestillende medisiner, og sliter blant annet med strålende smerter nedover i armer og fingre, nummenhet, vansker med å ”bære hodet”, samt svimmelhet og balanseproblemer på grunn av nakken.
Hun har også smerter i hodet, og lider også av hukommelsessvikt.
På begynnelsen av 2000-tallet meldte Tove seg inn i en pasientforening. Det har gitt henne kunnskap og venner for livet.
– Det er en rekke personer i dette miljøet som har hjulpet meg veldig i den tøffe perioden jeg har vært gjennom. Spesielt dem i Nakkeforbundet som har jobbet aktivt for å forsøke å bedre kårene til nakkeskadde i Norge. Disse personene er jeg veldig glad for at finnes, sier hun.
Tove er ikke sikker på om hun noen gang kommer til å bli frisk igjen.
– Jeg skulle ønske at jeg kunne ri på hest, kjøre motorsykkel og være sammen med venner igjen. Jeg tror ikke at det kommer til å skje, men det er lov å håpe, sier viljesterke Tove Gulbrandsen.
FAKTA OM MR
Magnetresonanstomografi (MR, iblant forkortet MRI fra engelsk magnetic resonance imaging) er en teknikk for å fremstille bilder av kroppsvev hos mennesker eller dyr.
Teknologien er utledet fra prinsippet om atomers spesifikke egensvingetid og hvordan disse oppfører seg når de utsettes for radiobølger mens de er plassert i et kraftig magnetfelt. Konsentrasjonen av enkelte grunnstoffer (for eksempel hydrogen eller karbon-13) eller molekyler (for eksempel fett eller vann) kan fremstilles som signaltetthet, som satt i et bilde vil kunne brukes til å visualisere vevsstrukturer og organer.
Størst kontrast ses gjerne ikke mellom hardt vev og bløtt vev som i røntgen, men snarere mellom fettvev eller fettholdige organer (for eksempel sentralnervesystemet) og mer vannholdig vev (for eksempel blod, muskler og sener). Metodologien er spesielt anvendbar for visualisering av bløtdelsstrukturer og nervesystemet.
Kilde: Wikipedia.