Ny konto
Nedbemanning og oppsigelse:

Nedbemanning på arbeidsplassen? Du kan ha krav på erstatning

Økonomiske nedgangstider fører til at flere nordmenn mister jobben. Men enkelte arbeidsgivere følger ikke spillereglene når de skal si opp ansatte i en nedbemanningsprosess. Det kan koste dem dyrt hvis du krever erstatning.

USAKLIG? - Har du fått en oppsigelse, så skal du ikke akseptere oppsigelsen uten videre, sier advokat Line R. Petersen.

Publisert av
Avatar
Henrik Ottersen
22.02.2016
Kategori
Erstatning
Emner
Arbeidsrett Erstatning Line R. Petersen

– Dersom du har fått en usaklig oppsigelse, eller oppsigelsen ikke følger de formelle kravene etter loven, kan du ha krav på erstatning, sier advokat Line Rasmussen Petersen til dinerstatning.no.

Line Rasmussen Petersen er advokat i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen. Petersen er tidligere juridisk direktør i If Skadeforsikring, og arbeider med arbeidsretteiendomsrettforsikringsrett og erstatningsrett.

– Har du fått en oppsigelse, så skal du ikke akseptere oppsigelsen uten videre, sier Petersen.

Arbeidsgiver må nemlig innkalle deg til et møte først hvor du, eventuelt sammen med en bisitter, får drøftet grunnlaget for oppsigelsen før sjefen eventuelt kan si deg opp.

Bør forberede deg godt

Utvelgelsen mellom ansatte skal tas opp i møtet, herunder hvilke kriterier som legges til grunn og hvordan du som arbeidstaker «scorer» under de enkelte kriteriene.

MØTE: – Dersom du ikke kommer til enighet om en sluttpakke kan resultatet være at arbeidsgiver velger å gi deg en oppsigelse. Du har da krav på et forhandlingsmøte med arbeidsgiver, før du eventuelt må gå til rettslige skritt, sier advokat Line R. Petersen. Foto: advhi.no

I et slikt møte er det viktig for deg å trekke frem alle gode argumenter for at nettopp du skal beholde jobben.

– Dette er et møte mange arbeidsgivere kvier seg for, og det er ofte ikke gjort god nok jobb fra arbeidsgiversiden i forkant. Derfor bør du forberede deg godt til møtet og kreve svar på alle spørsmål om virksomhetens utfordringer, utvelgelse, vekting og egen scoring, sier Petersen.

Ikke takk ja til sluttpakke uten videre

Ofte vil arbeidsgivere presentere en sluttpakke i et slikt drøftelsesmøte, og noen føler seg presset til å akseptere denne.

– Ikke aksepter en sluttpakke uten å få vurdert hvor god den er først, sier Petersen.

Hun forteller at det er flere elementer som spiller inn, både på arbeidsgivers og arbeidstakers side i en nedbemanningsprosess:

  • Hvor god sak har arbeidsgiver med hensyn til virksomhetens forhold og selve nedbemanningsprosessen?
  • Hvor gode kort har arbeidstaker i forhold til det som vektlegges i prosessen?

– Dersom du ikke kommer til enighet om en sluttpakke kan resultatet være at arbeidsgiver velger å gi deg en oppsigelse. Du har da krav på et forhandlingsmøte med arbeidsgiver, før du eventuelt må gå til rettslige skritt, sier Petersen.

Kan ha krav på erstatning for usaklig oppsigelse

Er ikke formkravene til en oppsigelse fulgt eller saklig grunn for oppsigelsen mangler, kan du som arbeidstaker ha krav på erstatning.

– Jeg har sett eksempler på at arbeidsgiver kamuflerer en oppsigelse fordi de ønsker å bli kvitt en arbeidstaker ved å skylde på behovet for nedbemanning. Det er ikke lov å blande kortene på den måten. Enten skal oppsigelsen baseres på forhold hos arbeidstaker eller så skal den være begrunnet med reelle forhold hos arbeidsgiver, sier advokat Line Petersen.