• Ble dyttet ned trappen av full mann
• Fikk alvorlig skade i venstre tommel
• Ble feilbehandlet på legevakten
• Utviklet smertesyndromet CRPS
• Ble 100 prosent ufør
• Fikk 1,8 millioner kroner i erstatning
Det er lørdag 2. mai 2009. Danskebåten Stena Saga legger til kai i Oslo etter et vellykket cruise til Frederikshavn. Om bord har Tor Simon Rønning (46) fra Koppang deltatt i sin mors 60-årslag sammen med familie og gode venner. Stemningen er god.
I det passasjerene samler seg ved utgangen for å gå av skipet, skjer ulykken: En full mann dytter Rønningen hardt i ryggen, slik at han faller ned trappen i voldsom fart.
– Jeg forsøker å ta meg for i fallet med hendene, forteller Tor Simon Rønningen til dinerstatning.no.
På vei mot bakken treffer venstre hånd en trillekoffert, mens høyre hånd treffer bakken. Når Tor Simon kommer til seg selv, er det et forferdelig syn som møter ham. Tommelen på venstre hånd er bendt rett bakover, slik at den ligger på linje med underarmen.
– Det så helt forferdelig ut! Der og da ble jeg overrasket over at smertene ikke var sterkere, sier Rønningen.
Han reagerer instinktivt ved å bryte tommelen tilbake «på plass».
– Da gjorde det forferdelig vondt, sier Rønningen.
Oppsøkte legevakten
Etter ulykken begynner 46-åringen å føle seg uvel. Han blir kjørt hjem til boligen i Bærum. Utover natten blir smertene mer og mer intense. Søndag formiddag oppsøker han derfor legevakten ved Asker og Bærum sykehus.
Legen gir beskjed om at det skal tas røntgen av begge hendene. Men røntgenmaskinen er defekt, så legevakten benytter en eldre røntgenmaskin i stedet.
På røntgenbildene klarer ikke legen å se at det har skjedd noe brudd. Rønningen blir derfor sendt hjem med smertestillende og beskjed om at «alt er ok».
- Les mer: Her er alt du trenger å vite om erstatning etter en fritidsulykke
- Les mer: Her er alt du trenger å vite om erstatning for personskade
- Les mer: Her er alt du trenger å vite om erstatning for CRPS
Men alt var ikke ok. Dagen etter må Rønningen ringe til arbeidsgiver og gi beskjed om at han ikke er i stand til å møte på jobb som lastebilsjåfør.
– Det var noe som var feil. Smertene var uutholdelige, sier han.
Rønningen oppsøker fastlegen, og blir sykmeldt. 46-åringens arbeidsgiver bestemmer seg for å bekoste en MR-undersøkelse på privat klinikk, slik at han slipper å vente i helsekø.
Måtte operere alvorlige skader
Deretter får Rønningen en telefon fra Oslo Legevakt. De har sett på bildene fra MR-undersøkelsen:
«Du skulle ha vært her for lenge siden».
Legene konstaterer at Rønningen har revet av senen og senefestet i venstre tommel, samt senen i høyre tommel.
I slutten av juni – nesten to måneder etter at ulykken skjedde – blir han operert. Kirurgen gir beskjed om at han ideelt sett burde ha blitt lagt på operasjonsbordet senest 14 dager etter en slik alvorlig hendelse.
Etter operasjonen blir høyre tommel bedre, men venstre tommel blir ikke bra. Rønningen må derfor gjennom nok en operasjon, men smertene forsvinner ikke.
– Smertene i venstre tommel var konstante og brennende med smertefulle støt som gikk videre oppover i armen. Når jeg brukte hånda gjorde det spesielt vondt, og hvis jeg fikk støt eller slag, ble jeg direkte kvalm av smerte, forteller Rønningen åpenhjertig.
Smertene gjør det vanskelig å stå i jobb, og etter en rekke sykmeldinger forsvinner 46-åringen ut av arbeidslivet for godt, bare halvannet år etter fallet på danskebåten.
Kontaktet erstatningsadvokat
Da ulykken skjedde hadde Rønningen en fritidsulykkeforsikring gjennom arbeidsgivers personalforsikring. Allerede høsten 2010 tok forsikringsselskapet kontakt med tilbud om en erstatning på 46.502 kroner som fullt og endelig oppgjør.
Men Rønningen var ikke fornøyd med tilbudet. Han tok derfor kontakt med advokat Jørgen Bugge i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen, som er ekspert på erstatningsrett.
Bugge reagerte på at legevakten ved Asker og Bærum sykehus ikke hadde utredet skaden bedre, og gjorde Rønningen oppmerksom på at han trolig hadde krav på erstatning også fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) fordi han ikke ble operert tidligere.
Fikk diagnosen CRPS
Det blir i samråd med NPE og advokat Bugge bestemt at det skal innhentes en spesialistvurdering av professor Gunnvald Kvarstein ved Rikshospitalets smerteavdeling. Kvarstein konkluderer med at Rønningen har kronisk smertesyndrom, også kalt CRPS.
CRPS, eller komplekst regionalt smertesyndrom, er en sjelden tilstand, kjennetegnet av nevropatiske smerter som typisk oppstår i en ekstremitet etter et traume, og som ledsages av hudforandringer, ødem, trofiske forandringer og/eller motorisk dysfunksjon.
Tilstanden kan skyldes forstyrrelser i det sympatiske nervesystemet, den delen av nervesystemet som kontrollerer blodstrømmen og svettekjertlene dine. Tilstanden oppstår som regel etter en akutt hendelse.
Les mer: Alt du trenger å vite om CRPS og erstatning
Overlege Kvarstein konkluderte med at CRPS-tilstanden hadde ført til at Tor Simon Rønningen var blitt 50 prosent varig medisinsk invalid.
Forsikringsselskapet var uenig
Forsikringsselskapets egen rådgivende lege – som aldri hadde undersøkt Rønningen – mente derimot at 46-åringen ikke oppfylte vilkårene for CRPS, og at han kun var 8,5 prosent varig medisinsk invalid.
Forsikringsselskapet mente også at det var NPE som var erstatningsansvarlig på grunn av feilbehandlingen. NPE derimot, fant det utfordrende å avgjøre om det var fallskaden eller feilbehandlingen som hadde gjort Rønningen varig medisinsk invalid.
Denne uklarheten gjorde det vanskelig for NPE og forsikringsselskapet å bli enige om hvem som skulle betale Rønningen erstatning.
Til slutt valgte NPE å betale Rønningen ménerstatning basert på en varig medisinsk invaliditetsgrad på 20 prosent, og la til grunn at 50 prosent av Rønningens ervervsmessige uførhet skyldtes tommelskaden. Den resterende halvparten ville ikke NPE dekke.
Saken ble klaget til Pasientskadenemnda, som opprettholdt NPEs vedtak.
Samtidig falt Rønningen helt ut av arbeidslivet, og 1. mai 2016 – syv år etter ulykken – ble han 100 prosent uføretrygdet.
Tok opp kampen med forsikringsselskapet
Vedtaket i Pasientskadenemnda gjorde at advokat Bugge valgte å forfølge resten av kravet overfor forsikringsselskapet. Selskapet brukte da lang tid, og utarbeidet igjen en ny spesialistvurdering, denne gangen av selskapets rådgivende nevrolog.
Det ble også oppnevnt en ny medisinsk sakkyndig i saken, ortoped Arne R. Nielsen, som i august 2017 konkluderte med at Rønningen var 35 prosent varig medisinsk invalid.
«Skaden den 2.5.2009 var i seg selv traume nok til å utløse tilstanden. Samtidig er gjentatt kirurgi en kjent årsak til utviklingen av CRPS» mente Nielsen.
Spesialisterklæringen ble et gjennombrudd, og forsikringsselskapet valgte etter forhandlinger å betale Rønningen 423.000 kroner i erstatning i tillegg til beløpet på 1.444.489 kroner fra NPE.
Fra først å ha blitt tilbudt 46.402 kroner i erstatning, endte Rønningen opp med cirka 1,8 millioner kroner etter å ha kontaktet advokat Jørgen Bugge.
Anbefaler skadelidte å kjempe videre
Han forteller at forsikringsoppgjøret etter ulykken har vært en stor belastning. 46-åringen er glad for at han nå endelig kan legge saken bak seg – ni år etter at ulykken skjedde.
– Jeg vil anbefale alle andre som er i en lignende situasjon til å oppsøke hjelp, og ta opp kampen for erstatning. Jeg er sikker på at denne saken aldri hadde blitt løst hvis det ikke var for advokat Jørgen Bugge, sier Tor Simon Rønningen.