- Var døden nær i heissjakt
- Reddet av brannmann etter 45 minutter
- Arbeidsgiver hadde ikke yrkesskadeforsikring
- Sendt kvestet hjem til Litauen uten erstatning
- Fikk 2,4 millioner kroner etter seks års kamp
- Takker for støtten han fikk i Norge
– Dette kom som en stor overraskelse på meg. Jeg var i ferd med å miste håpet. Nå er jeg bare veldig glad for å ha fått erstatning, sier Ramunas Gudas (27) til dinerstatning.no.
Vi skal tilbake i tid, til Haslum i Bærum 22. juli 2013, der Ramunas Gudas jobber med å rehabilitere et næringsbygg for Asker og Bærum boligbyggelag (ABBL).
Litaueren river en heis da han blir dratt 15 meter opp etter en vaier til toppen av en heissjakt. I hele 45 minutter henger Ramunas fast i vaieren blødende med et stygt kutt i beinet, og alvorlige skader i rygg og nakke.
Til slutt blir han reddet på heroisk vis av brannmannen Oddmund Broen, som kutter Ramunas løs med bajonettsag.
– Jeg kan takke Oddmund Broen for at jeg lever i dag. Han reddet livet mitt, sier Gudas.
Ble utnyttet og sendt hjem uten erstatning
Etter den alvorlige ulykken viste det seg at Gudas sin litauiske arbeidsgiver Norena Service ikke hadde tegnet lovpålagt yrkesskadeforsikring for Ramunas Gudas. Arbeidsgiveren hans opererte også med to lønnskontrakter.
Kontrakten som ble vist til hovedentrepenøren RVS AS oppgir at Gudas ble betalt en timelønn på 163 kroner per time, mens kontrakten Gudas signerte med sin litauiske arbeidsgiver i realiteten ga ham en lønn på 19 kroner i timen.
– Jeg signerte begge kontraktene, men kunne ikke norsk. Derfor forsto jeg ikke at det også var en norsk arbeidskontrakt. Jeg fikk heller ingen kopi, forteller Ramunas.
Ulykken i Bærum ble starten på et nesten seks år langt mareritt hvor Gudas ble kasteball mellom norske lover, litauiske lover og EØS-regler. Etter arbeidsulykken ble arbeideren sendt 70 prosent medisinsk invalid hjem til Litauen uten noen form for erstatning, og med et inkassokrav på 30.000 kroner for behandlingen han mottok ved et sykehus i Norge.
Gudas sin skjebne berørte mange. Lokalavisen Asker og Bærums Budstikke ga saken stor oppmerksomhet gjennom en rekke kritiske artikler. 27-åringen fikk også hjelp fra engasjerte støttespillere i Heismontørenes fagforening og Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen – som på vegne av Gudas tok opp kampen for hans rett til yrkesskadeerstatning.
Har inngått forlik
Nå har det skjedd et gjennombrudd i saken. Etter lengre tids forhandlinger fikk Gudas tilbud om et forlik på 2,4 millioner kroner, et tilbud som litaueren valgte å takke ja til.
– Ramnas Gudas har inngått avtale med vår motpart Yrkesskadeforsikringssforeningen, og han får dermed utbetalt 2,4 millioner kroner i erstatning, sier Tor Ingebrigtsen til dinerstatning.no.
Han er erstatningsadvokat og partner i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen. Advokatfirmaet valgte å bistå litaueren uten at han risikerte å måtte betale for det da de leste om 27-åringens skjebne i lokalavisen.
– Vi valgte å bistå Ramunas med betydelig risiko for at vi ikke fikk betalt for vårt arbeid, og vi har langt fra fått dekket alt vi i en slik sak normalt skulle hatt. Men det var verdt det når han nå får erstatning. Ramunas ble satt i en helt håpløs situasjon, forteller Ingebrigtsen.
Les også: – Du reddet livet mitt
Les også: Forsikringsselskapet betaler for erstatningsadvokaten din
Les også: Slik søker du om yrkesskadeerstatning fra NAV
Les også: Her er særfordelene du har krav på ved yrkesskade
Les også: Slik går du frem i en erstatningsssak
Advokaten forteller at erstatningen som Ramunas nå får er god tatt i betraktning den risiko han ville utsatt seg for ved å prøve saken for domstolene, og at han derfor rådet sin klient til å akseptere tilbudet.
– Pengene er skattefrie, og kommer i tillegg til ménerstatning fra NAV på 2500 kroner hver måned, livet ut, sier advokaten.
Skal bruke pengene på bolig og behandling
Selv er Ramunas Gudas lettet over at han endelig kan legge saken bak seg. I et intervju med dinerstatning.no forteller litaueren at det er en stor lettelse å kunne forsørge seg selv og familien.
– Erstatningen skal gå til å oppfylle min drøm om å kjøpe en egen bolig til familien min. I tillegg vil jeg endelig få råd til nødvendig behandling av skadene som jeg ble påført. Det har jeg ikke kunnet betale for frem til nå, forteller Gudas.
Han beskriver livet etter ulykken som vanskelig. Skadene han ble påført er store og gjør det vanskelig å jobbe. En stund fikk han lov til å betjene en maskin ved treforedlingsfabrikken til en venn av familien. Det var en gest og et sosialt bidrag et par dager i uken fra en ressurssterk person i lokalsamfunnet.
Nå har Ramunas en deltidsstilling som reklametrykker i et reklamebyrå.
Hvordan hemmer skadene deg i hverdagen?
– Jeg kan ikke utføre hverdagslige oppgaver som alle andre, heller ikke løfte tungt eller jobbe med krevende fysisk arbeid. Jeg kan nesten ikke reise fordi jeg må faste i to døgn før reisen på grunn av skader i fordøyelsessystemet. Jeg kan heller ikke holde meg i samme stilling for lenge og må hele tiden endre kroppspositur.
Hva tenker du i dag om ulykken som skjedde?
– Den har forandret livet mitt totalt. Det verste er at ulykken kunne vært unngått hvis arbeidsgiver hadde sikret arbeidsplassen og gitt meg tilstrekkelig opplæring. Det er veldig vondt å tenke på den fysiske og psykiske smerten jeg har gått gjennom på grunn av det som skjedde, sier Gudas.
28-åringen er usikker på hvordan livet blir videre, til tross for erstatningsbeløpet.
– Jeg ønsker å etablere meg og å kjøpe bolig. Lenger frem enn det har jeg ikke tenkt. Jeg tar en dag av gangen, sier Gudas.
– Hadde du klart å få erstatning uten hjelp?
– Nei, det ville vært helt umulig. Jeg tror ingen utenlandske arbeidere klarer dette på egen hånd. Hvis ikke journalisten fra Budstikka hadde funnet meg i Litauen eller Heismontørenes fagforening og andre aktører hadde kjempet for meg, ville jeg aldri ha fått erstatning, sier han.
– Hva betyr støtten du har fått i Norge?
– Det betyr alt for meg. Jeg har fått mye hjelp og støtte, og er veldig takknemlig for det.
Les også: Slik vurderer NAV om du har en yrkesskade
Les også: Du får ikke erstatning hvis kravet ditt foreldes
Les også: Yrkesskadedekning under Hovedtariffavtalene
Gudas blir rørt når han tenker på støtten fra engasjerte enkeltpersoner og profesjonelle fagmiljøer i Norge.
– Jeg vil først og fremst takke brannmannen Oddmund Broen som risikerte livet og reddet meg da ulykken skjedde. Jeg ønsker også å uttrykke min takknemmelighet til legen ved Oslo Universitetssykehus som opererte meg. Jeg hadde sittet i rullestol i dag hvis det ikke var for ham.
– En stor takk også til journalistene som har gransket og publisert historien om min arbeidsulykke, samt Heismontørenes fagforening som har kjempet hardt for min rettferdighet.
– Hjertelig takk også til Jeanne Furunes, som fra begynnelsen har hjulpet ikke bare som tolk, men som en veldig oppriktig, omsorgsfull og profesjonell person.
– Jeg vil også takke Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen for langsiktig og profesjonelt arbeid, samt alle mennesker som ikke har vært likegyldige til min historie gjennom mange og vanskelige år, sier Gudas.
Litaueren håper nå at oppmerksomheten rundt arbeidsulykken vil gjøre det lettere for utenlandske arbeidere å få erstatning etter ulykker på norske arbeidsplasser.
– Jeg håper at andre ikke blir nødt til å gå en like lang og tung vei for å oppnå rettferdighet, sier Ramunas.
Les også: Slik får du erstatning som yrkessjåfør
Les også: Dette må du vite om yrkesskader hvis du jobber på sjøen
Les også: Dette må du vite hvis du blir skadet i bygg- og anleggsbransjen
Les også: Dette må du vite hvis du blir skadet og sykmeldt som bonde
Tok opp kampen på prinsipielt grunnlag
Rune Larsen i Heismontørenes fagforening har kjempet for at Ramunas Gudas skal få yrkesskadeerstatning siden ulykken skjedde.
– Vi er veldig glade på Gudas sine vegne, selv om vi mener at nivået på erstatningen burde vært høyere. Det har vært en lang og hard vei for å få erstatning. Jeg er glad for at vi endelig har kommet dit nå, sier Rune Larsen til dinerstatning.no.
Han mener at det for Gudas personlig var viktig å få erstatning, men at arbeidsulykken på Haslum dreier seg om mer enn bare litauerens skjebne.
– Ramunas Gudas symboliserer den daglige kampen mot sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft. Derfor tok vi også opp denne kampen på prinsipielt grunnlag, sier Rune Larsen.