Ny konto

Får ikke erstatning etter avlyst bryllup

Kine Wold og Viggo Sunde fra Oslo gledet seg til drømmebryllupet i Italia. Men så ble Kine akutt syk. Nå står paret tilbake med en bryllupsregning på nesten 125.000 kroner.

BLE SYK: Kine Wold og Viggo Sunde fra Oslo måtte avlyse drømmebryllupet i Italia da Kine ble akutt syk. Foto: Robert Eik.

Publisert av
Avatar
Henrik Ottersen
04.12.2014
Kategori
Forsikringssaker
Emner
Erstatning

– Vi har tapt en drøm. Det er veldig sårt og vondt. Nå har vi ikke råd til å arrangere et nytt bryllup. Alt er tapt, sier Kine Wold (30) og Viggo Sunde (30) til dinerstatning.no. 

Det unge paret fra Lambertseter i Oslo har havnet i en vanskelig situasjon. I over et år planla de drømmebryllupet i italienske Toscana sammen med bryllupsarrangøren Taste of Tuscany Wedding. 

– Vi hadde lenge drømt om et intimt bryllup i Italia, og vi planla vielsen ned til minste detalj. Men slik skulle det altså ikke bli. Hadde vi visst det vi vet i dag, hadde vi aldri turt å gifte oss i utlandet, sier Kine. 

Hun tok kontakt med flere bryllupsarrangører før valget falt på Taste of Tuscany Wedding. Selskapet er representert i Norge gjennom norske Marianne Iversen. 

– Vi fikk begge et profesjonelt inntrykk av Taste of Tuscany Wedding, og var veldig fornøyde med dialogen vi hadde med selskapet underveis i planleggingsprosessen, forteller hun. 

Bryllupsdatoen ble satt til 19. juli 2014, og 19 voksne og tre barn ble invitert til bryllupsfesten på Rossi vingård i Toscana. En vakker eiendom med fire villaer, 12 soverom og ti bad.

Brudeparet betalte hele beløpet på 15.132 euro på forhånd i tråd med kontraktbetingelsene lagt ut på Taste of Tuscany Weddings hjemmeside.

Her oppfordrer selskapet også kundene til å tegne reiseforsikring, og å fremskaffe et såkalt E-111 kort før avreise. Dette rådet valgte paret å følge.

Ble alvorlig syk

Men det perfekte bryllupet ble med drømmen for Kine og Viggo. To uker før vielsen blir Kine akutt syk. Uken etter blir paret nødt til å avlyse reisen. Kine har fått beskjed av sin lege om at hun er for syk til å dra til Italia.

– Det var helt forferdelig, og veldig tøft å måtte avlyse bryllupet på så kort varsel, forteller Kine. 

Paret hadde tegnet reiseforsikring, og tenkte derfor at de ville få tilbake mesteparten av summen for bryllupsfesten. Men så enkelt var det ikke.

Paret fikk refundert egne reise- og oppholdsutgifter, men det viste seg at reiseforsikringen ikke dekket omkostningene knyttet til selve bryllupsarrangementet.

GLEDET SEG: – Det var helt forferdelig, og veldig tøft å måtte avlyse bryllupet på så kort varsel, forteller Kine. Foto: Robert Eik.

Refunderer ikke utgiftene

Dermed er Kine og Viggo avhengige av å få erstatning direkte fra bryllupsarrangøren Taste of Tuscany Wedding, men selskapet avviser parets krav om kompensasjon.  

Teknisk italiensk direktør i Taste of Tuscany Wedding, Marianne Iversen sier at selskapet mottok avbestillingen kun tre dager før brudeparet og deres gjester skulle ankomme Italia. 

Iversen forteller videre at de som turoperatør benytter seg av underleverandører, og at selskapet allerede hadde betalt disse for tjenester som catering, fotograf, blomster, teknisk utstyr, musikk, seremoni og barnevakt da paret avlyste bryllupet.

– Vi kan dessverre ikke gi refusjon av kostnadene som forespurt av Wold og Sunde, da beløpene allerede er betalt til våre leverandører, sier Marianne Iversen til dinerstatning.no.

Iversen viser til kontrakten som brudeparet har inngått som forteller at Taste of Tuscany Wedding beholder hele reisens pris, for organisering, overnatting, servicer og bestilte tjenester ved kansellering 45 dager eller mindre før bryllupsarrangementet finner sted.

– Allerede ved første personlige forslag som vi sender til våre brudepar henviser vi til kontrakt og vilkår, det er opp til kunden å lese denne før de inngår en videre avtale, forklarer Iversen.

HOLDER SAMMEN: Det ble med drømmen om det perfekte bryllupet for paret Kine Wold og Viggo Sunde fra Lambertseter i Oslo. Det viste seg at reiseforsikringen ikke dekket omkostningene knyttet til selve bryllupsarrangementet. Foto: Robert Eik.

Kontaktet advokat

Kine og Viggo var uenige med Marianne Iversen. Derfor tok de kontakt med advokat Jon Einar Martinsen i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen i Ski.

Han har sendt et brev til Taste of Tuscany Wedding der han på vegne av Kine og Viggo har anmodet arrangøren om å refundere deler av parets forhåndsbetalte kostnader.

Anmodningen er begrunnet med at fravær av tilbud om avbestillingsbeskyttelse og mangelfull informasjon om forsikringsdekninger kan være i strid med bestemmelser i Lov om Pakkereiser.

– Etter lovens ordlyd og tilhørende regeleverk skal arrangøren tilby kunden en avbestillingsbeskyttelse og informere om forsikringsmuligheter. Det har ikke arrangøren gjort i dette tilfellet, sier Martinsen.

– Det er snakk om over 100.000 kroner, og paret har havnet i en vanskelig situasjon på grunn av dette, fortsetter han.

– Kontraktsbetingelsene oppfordrer kunden til å tegne egen reiseforsikring. Dette er vel og bra, men i sammenhengen kan det bli villedende. Arrangøren ga i forbindelse med avbestillingen selv uttrykk for at man mente kundens reiseforsikring burde dekke tapet, hvilket altså ikke er tilfellet.

– Tidligere fantes det egne “bryllupsforsikringer”, men disse tilbys ikke lenger i det norske markedet angivelig på grunn av liten etterspørsel, forteller Martinsen.

Tilbyr ikke “bryllupsforsikring”

Han har også kontaktet andre bryllupsarrangører i Italia, og fått til svar at heller ikke de tilbyr forsikringer som dekker uforutsette hendelser som den Kine og Viggo er utsatt for. De opplyste forøvrig at dette heller ikke er noe kundene etterspør. 

– Dette kan bety at mange par som planlegger å gifte seg i utlandet ikke har tilstrekkelig kunnskap om hva eksisterende forsikringsordninger dekker, og dermed heller ikke er fullt ut klar over hvilken økonomisk risiko de tar, advarer Martinsen.