Ny konto
Dyr og erstatning:

Gjertrud ble angrepet av hund

Gjertrud Bjørneskaret ble i fjor angrepet av hund på tur, og skadene snudde livet hennes på hodet. Som dyreeier kan det få store økonomiske konsekvenser for deg om dyret ditt forårsaker skade, og du ikke har tegnet ansvarsforsikring.

ANGREPET: Tidligere var Gjertrud Bjørneskaret svært aktiv. Foto: Privat.

Publisert av
Avatar
Vegard Storbråten Øye
02.05.2016
Kategori
Erstatning
Emner
Ansvarsforsikring Tor Ingebrigtsen

Erstatningstesten

Du kan ha krav på erstatning!

Ta testen her

– Det siste året har vært helt forferdelig. Livskvaliteten min er ødelagt. Jeg kan ikke jobbe, kan ikke ha de samme hobbyene, ble tvunget til å flytte og har enorme smerter. Alt på grunn av at en hund gikk til angrep på meg i mai 2015, sier Gjertrud Bjørneskaret (52) til dinerstatning.no.

For henne har hund vært en stor og viktig del av livet. Hun har hatt en rekke hunder selv, vært utdannet hundeinstruktør siden 1990, jobbet mye med agility og lydighet i tillegg til å ha deltatt i en rekke konkurranser.

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.

– Jeg har derfor masse erfaring med hund. Men det angrepet jeg ble utsatt for er det verste jeg har sett og opplevd noensinne. Jeg blir uvel av å snakke om og tenke på det, og tør ikke tenke på hva som hadde skjedd om det var et barn som ble angrepet.

«Nå kommer hunden» 

Det er tidlig ettermiddag 29. mai 2015. Gjertrud Bjørneskaret og hunden hennes Wendy, en 9,5 år gammel border collie, har vært på langtur og trening i skogen. Gjertrud forbereder seg til topptur i Rondane. Etter lunsjpause legger de ut på en ny, rolig ettermiddagstur. Hunden Wendy går i sele med flexiline nedover bygdeveien fra huset deres.

FØR ANGREPET: I april 2015, én måned før de ble angrepet, var Gjertrud og Wendy på trugetur. Foto: Privat.

– Etter noen minutters gange oppdager vi en hundeeier 70-80 meter foran oss med sine to hunder i bånd. Jeg visste at de kunne være aggressive, og ropte umiddelbart at de måtte stoppe så vi kunne gå en annen vei, samtidig som jeg klipset over båndet fra selen til halsbåndet for å ha mer kontroll på Wendy, sier Bjørneskaret.

– Hundeeieren roper tilbake at det er dårlige og svake bånd på hundene, forteller hun.

Gjertrud forteller at hun og Wendy umiddelbart begynner å gå en omvei for å komme seg unna.

– Etter å ha gått snaue 50 meter hører jeg hundeeieren rope på nytt: «Nå kommer hunden» . Jeg og Wendy står midt på et åpent gårdstun. Vi har ingen steder å rømme eller gjemme oss. Sekunder senere er hunden der, forteller 52-åringen.

– Jeg gjorde meg stor for å beskytte hunden min. Men det hjalp lite. Det første den gjør er å hogge tak i Wendy. Hunden river og sliter i henne med tennene, forteller hun.

Sjokk og adrenalin

Gjertrud forteller at hun prøver å stoppe bikkjeslagsmålet. Resultatet er at hunden angriper henne også, og biter henne i venstre arm, før den igjen fortsetter å bite Wendy. 52-åringen gjør et nytt forsøk på å redde hunden sin.

– Da ble jeg bitt i høyre kne, før jeg ble dratt overende på bakken. Jeg falt hardt på knærne på den grove pukksteinen. I sjokk og full av adrenalin klarer jeg å løfte tak i hundene med en arm på hver og rive dem fra hverandre.

MÅTTE GI SEG: Her er Gjertrud Bjørneskaret og hunden Wendy på kajakktur sommeren 2014. Gjertrud drev blant annet med fiskeoppsyn, et verv hun har måtte si ifra seg, siden hun ikke klarer å sitte i kajakken etter hundeangrepet. Foto: Privat.

Ifølge Gjertrud dukket da hundeeieren opp, og fikk tak i hunden sin.

– Eieren virket rolig og ganske upåvirket, til tross for at jeg viste og forklarte at både jeg og hunden min Wendy var bitt og skadet. Jeg prøvde å begynne og gå videre, men kjente at jeg knapt klarte det. Heldigvis kom mannen min og fikk hentet oss, forklarer Gjertrud Bjørneskaret.

– Hadde ubeskrivelige smerter

Turen gikk rett til vakthavende lege. Gjertrud var fortsatt i sjokk. Sårene ble renset, og bittskadene var heldigvis ikke alvorlige. Selv om hun begynte å kjenne sterke smerter i knærne, var det nå viktigst å komme raskest mulig til veterinær med hunden Wendy.

– Hos veterinær-vakta fikk Wendy akutthjelp og morfintabletter. Mens vi var der begynte sjokket og adrenalinet å gå ut av kroppen min. Da kjente og skjønte jeg at noe var veldig galt. Jeg klarte ikke å stå på bena mine.

De neste ukene er både Gjertrud og Wendy sengeliggende. Til tross for betente sår og sjokkskader blir Wendy stadig bedre etter flere veterinærbesøk, smertestillende og uker i ro. Men Gjertrud forteller at hun ikke ble bedre. Skadene på bena var verre enn hun visste.

MÅ TAPE: På dager med ekstra smerte og hovne knær må Gjertrud tape dem før hun kan gå. Foto: Privat.

– Jeg klarte ikke å bøye bena, og hadde ubeskrivelige smerter. Livet mitt ble snudd på hodet.

Våre klienter har fått mer enn én milliard i erstatning siden 1992. Ta kontakt for gratis samtale her.

Livet ble snudd opp ned

Siden hundeangrepet har hun vært sykemeldt og ikke kunnet jobbe. Hun hadde jobbet i engasjement for kommunen som støttekontakt og friluftsleder i barnevernet. Siden hun jobbet på engasjement har hun ikke krav på sykepenger, og har mistet lønnen sin.

Etter planen skulle hun også startet som svømmeleder høsten 2015. Slik ble det ikke.

Venner og familie har ofte måttet kjøre henne til behandling, for hun har ikke orket å sitte normalt, og i perioder har hun ikke klart å kjøre bil.

– Vi måtte flytte fra vårt tre etasjes hus med tre mål tomt hvor vi hadde bodd i 18 år. Jeg klarte ikke komme opp og ned i huset eller å stelle hagen. I stedet måtte vi ta opp lån og kjøpe hus på én flate i nabokommunen.

For 20 år siden ble hun ufør etter nakkeprolaps fra en ulykke, men klarte å trene seg godt opp igjen til jobb og et aktivt liv. Nå er alt dette satt på vent.

– Jeg kan ikke svømme, jeg kan ikke ri, jeg kan ikke gå på ski, jeg kan ikke gå i fjellet, orker ikke gå på teater eller kino siden jeg ikke klarer å sitte med bena bøyd 90 grader. Vi klarer ikke komme til hytta i Skjåk, da kjøreturen blir for lang, og heller ikke dra til utlandet på ferie, som vi har pleid hvert år, forteller hun.

BESTEVENN: Border collien Wendy, som nå er 10 år, er Gjertrud Bjørneskarets beste venn. Foto: Privat.

– Samtidig ble jeg redd hunder, gikk inn i en depresjon, ble redd for å gå ut og har fått posttraumatisk stressyndrom. Alt på grunn av et tilfeldig hundeangrep. For meg er livskvaliteten fullstendig ødelagt, forteller Gjertrud.

Tok kontakt med erstatningsadvokater

I løpet av det siste året har hun hatt 87 konsultasjoner hos helsevesenet, med en rekke utredninger og opptrening. Hun går nå flere ganger i uken til fysioterapeut.

Saken ble ble henlagt av politiet, men henleggelsen er påklaget.

Gjertrud Bjørneskaret søkte også bistand hos advokat Tor Ingebrigtsen i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen, som er et av landets ledende advokatfirmaer med spesialkompetanse på erstatningsrett.

TIL TOPPS: Tidligere var Gjertrud Bjørneskaret og border collien Wendy svært aktive, slik som på denne toppturen i Rondane i 2014.

– I saker som denne er Skadeserstatningslovens § 1-5 om objektivt ansvar for dyr som skader mennesker sentral, sier advokat og partner Tor Ingebrigtsen.

I loven står det blant annet at ”Eier og innehaver av dyr plikter uansett skyld fra sin side å erstatte skade som dyret volder på person eller på klær eller andre vanlige bruksting mens noen har dem på seg.”

Kan føre til økonomisk ruin for dyreeier

– Rådet til eiere av hunder og andre dyr er at de må sørge for å ha nødvendig ansvarforsikring. Slik ansvarsforsikring er som regel en del av de fleste hus/hjem-forsikringer. Erstatningskravene ved personskader kan bli svært høye og ruinere en familie dersom man ikke er forsikret. Det er også en mulighet for regresskrav (krav om tilbakebetaling red. anm.) mot dyreeieren dersom forsikringsselskapet finner at vilkårene for dette er til stede, sier advokat Ingebrigtsen.

– Hva med dem som utsettes for angrep?

– Rådet til de som utsettes for angrep, eller på andre måter blir skadet eller får ting ødelagt av dyr, er at erstatningsprosesser er kompliserte og krevende å ta på egen hånd. Er du i tvil om hva du bør gjøre gjøre, bør du søke råd fra fagpersoner, sier erstatningsadvokaten.

EKSPERT PÅ PERSONSKADE: Tor Ingebrigtsen er advokat og partner i Advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen.

– Gjertruds sak illustrerer hvor viktig det er å informere om hvilket erstatningsansvar man potensielt har som dyreeier. Skades du av dyr er det også viktig å være klar over at du kan ha krav på erstatning. Blant annet kan du ha krav på ménerstatning og erstatning for utgifter og inntektstap. Dersom den som skades hadde høy inntekt og faller ut av arbeid som følge av skadene, kan det bli snakk om større erstatningsbeløp, avslutter advokat Tor Ingebrigtsen.